Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Elever: Lägg inte ned Runsviks skola – den är en viktig och trygg plats

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

Lägg inte ner Runsviks skola, det är en plats som alla trivs på. Vi är som en stor familj här. Om ni lägger ner skolan kommer vi att splittras.

Har ni tänkt på vad eleverna tänker och tycker? Skolan är en viktig del av livet och det är viktigt att man ska känna sig trygg där.

Vår skolgårdsmiljö är bra för läroplanens olika mål. På de flesta ämnen så är vi ute på skolgården. Vi använder oss av skogens olika naturmaterial. Vi har gravkullar som är bra för historien om vikingatiden. Det är vikingarnas gravkullar, hövdingen har den största graven. Vi elever kan förstå bättre om hur de har levt på den tiden.

Vi har ett jättefint springspår som även kallas Runsviks-spåret. Det är två kilometer långt hela vägen runt. På vintern så är det ett längdskidspår.

Vi har en jättestor fotbollsplan som är uppskattad av många elever. På vintern så är fotbollsplanen en skridskoplan. Vi har även en leksaksbod där elever jobbar på rasterna. För att sedan få en belöning som är något sött och gott fika.

Matsalen är hygienisk, stor och har mycket bra matro. Vi har fem tysta minuter när man bara fokuserar på att äta sin mat. Maten är god och serveras fräscht. Det finns alltid någon slags sallad som man tycker om. Det finns ett vegetariskt mål varje dag, till exempel falafel, kikärtsbiffar, quornfilé och morotslasagne med keso. Mackor serveras varje dag, oftast fem olika sorter. Mjukt bröd serveras när det är soppa. Mattiden är på 20 minuter varje dag.

Klassrummen är stora, öppna och fräscha. I en byggnad som vi kallar annexet så har vi ett bibliotek och ett stort klassrum. I själva skolbyggnaden har vi sju fina klassrum. Alla elever som går på Runsvik skola älskar arbetsmiljön. Om man behöver extra hjälp med till exempel engelskan så kommer läraren och tar med sig dem som behöver hjälp och lär dem vad de tycker är svårt. Varje klassrum rymmer upp till 25 elever.

I byggnaden finns det sju klassrum som är i jättebra skick. Alla dörrar i skolbyggnaden och annexet har nyligen bytts ut. Skolan har en stor korridor på varje våning. Korridoren har bra tillgång att kunna jobba i. Skolbyggnaden har tre våningar.

Lärarna är fantastiska och gör sitt allra bästa för att eleverna ska kunna lära sig så bra som möjligt. De gör roliga saker för eleverna som vår Runsviks-festival. Då dansar elever till olika låtar, som på Melodifestivalen fast de sjunger inte.

Ni vill man stänga skolor och göra större skolor med cirka 900 elever i varje skola. Det kanske är bra, men forskning visar att man lär sig bättre i små skolor än i stora skolor. Elever får bättre arbetsro och koncentration i mindre skolor. De kan också säga mer vad de tycker och tänker i små skolor än i stora skolor.

Malva Näslund och Lilly Berglund i årskurs 4 under handledning av Ronja Näslund i årskurs 6

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel