Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Elnätet ska "vädersäkras" och avgiften höjs – men varför sänks den inte sedan?

Nu är det dags igen. Elnätavgiften ska höjas, bland annat därför att nätet skall ”vädersäkras”. Det är naturligtvis bra om man kan få säkrare elleveranser när det blåser. Alla vinner på detta. Det är när satsningen ska finansieras som det blir intressant.

Elnätet ägs, med några små undantag, av tre stora aktörer. De kan liknas vid en syskonskara där gnabb och ovänskap är okända begrepp. Konkurrens likaså.

Ett av syskonen heter Egon. Egon är smart. När han ska investera i sitt nät, låt säga för att ”vädersäkra” genom att gräva ner en bit luftledning i marken, har han kommit på en bra lösning.

Låt oss ta ett förenklat räkneexempel. Säg att Egon ska låta gräva ner en sträcka för en kostnad av en miljon. Då skulle han kunna ta av sitt kapital, för Egon är ingen fattiglapp, men det gör han inte. Han låter tusen abonnenter betala en tusenlapp mer i årlig nätavgift. När ledningen är nedgrävd skulle man kunna tänka sig att nätavgiften återgår till den tidigare, alltså sänks en tusenlapp. Icke!

Nu har Egon skapat ett drömläge. Han får in högre nätavgifter vartenda år framgent och han har lägre kostnader för den nedgrävda ledningen.

Det är inte underligt att Egon är förmögen.

Henry Hult

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel