Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Elnätsbolag mörkar gigantiska prishöjningar

Under åren 2012–2015 fick elnätsbolagen ta ut 36 miljarder mer än Elmarknadinspektionen, EI, förordat. Detta på grund av att EI förlorat i högsta rättsinstans. Detsamma gällde 2016–2019 då elnätsbolagen fick ta ut åtta miljarder mer än vad E.I. förordat.

EI hävdar att de bolagen som har tagit ut orimliga höjningar, kan bli tvungna att sänka sina avgifter från och med 2020.

Kan man lita på EI, som har till uppgift att granska elnätsbolagen och dessa gigantiska höjningar som varit de senaste åren? Eller är de lika flata som Finansinspektionen var, som skulle granska bankernas affärer? I så fall har vi kunder inte mycket att hoppas på.

Ett vanligt abonnemang 16A och en årlig förbrukning över 8 000 kilowattimmar har ökat med nästan 100 procent sedan 2015. Då kostade det 3 672 kronor per år – och nu vid årsskiftet 7 152 kronor per år.

Dessutom har överföringsavgiften ökat från 17–22 öre per kilowattimme.

De har mörkat alla höjningar genom åren, ingen information om kommande prishöjningar. Inte förrän nu i december, då skickade de ut ett brev till sina kunder och meddelade att de sänker abonnemangsavgiften med hela 31 kronor per månad...

Detta upplever man ju som ett mer eller mindre hån från EON:s sida gentemot sina kunder som är i en beroendeställning och totalt maktlösa.

Uppgiven Njurundabo

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel