Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: En allmän plats försvinner – blir oattraktiv och ful under Torgfesten

Torgfesten förbereds för fullt på Stora torget i Sundsvall. Ett gigantiskt tält där Biteline ska servera sitt till överpriser har satts upp längs Storgatan/Stora torget. Bloco, som redan har en stor uteservering, ska utöka med ett stort tält längs deras sida bredvid torget. På motsvarande sida har vi Svenssons med sin stora uteservering. Bredvid ska langostält sättas upp.

Hela torget byggs in. På fredag ska väl dessutom stora staket sättas upp. En allmän plats försvinner i en vecka och blir oattraktiv och ful. Går man längs Storgatan nu och sätter sig på en bänk så möts man av en gigantisk tältvägg. Ingen vidare utsikt. Ingen vill sitta och titta på en vit vägg.

Detta följer samma anda som det har gjort i decennier. Allt ska vara koncentrerat till Stora torget och Storgatan närmast torget. Att göra något utanför torget är nästan tabubelagt. Under nationaldagen så har man åtminstone utnyttjat en större del av Storgatan och Vängåvan. Vid de allra flesta evenemang och händelser så är det på Stora torget det händer. Det händer sällan någonting nere vid Selångersån, vid hamnträdgården eller vid någon annan plats i hela Sundsvall.

Det finns mycket potential i Sundsvall men få utnyttjar det. Det mesta hamnar till slut på Stora torget. Kudos till bland annat Blockparty som har använt gatan utanför Pipeline, samt Thaifestivalen som utnyttjar ungdomsfältet. Ungdomsfältet är ett stenkast bort från Stora torget och det tar inte många minuter att gå dit och där finns det nog en högre besökskapacitet.

Kringaktiviteter är A och O för en lyckad festival också. Utnyttja staden mer.

"I"

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel