Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: En ändrad fastighetsskatt skulle gynna oss i norr

Skattebetalarnas vd Christian Ekström argumenterar i en debattartikel i ST 23/11 för att det är dags att begrava frågan om fastighetsskatt.

Frågan har sannolikt uppstått efter att Claes Eklund, ”en av Fälts pojkar”, presenterat en ESO-rapport, ”Vårt framtida skattesystem”.

Ekström utgår i sin artikel från den gamla skattesatsen på 0,75 procent och tillämpar den på försäljningspriset – och då får man en rejäl höjning mot nuvarande fastighetsavgift på cirka 8 000 kronor per år.

I Stockholms län skulle den fastighet som såldes för 64 miljoner få en fastighetsskatt på 480 000 kronor per år, i Sundsvall enligt Ekströms siffror ett snitt på 17 000.

Nu föreslår Claes Eklund i sin rapport en skatt på 0,5 procent på taxeringsvärdet. Många bedömare ser Eklunds förslag som ett av de få realistiska skatteförslag som skulle ha en möjlighet att passera riksdagen med en tämligen stor uppslutning. Inte en återgång till de beräkningar som Ekström åberopar, utan en helt ny modell.

En spontan titt i ST:s sista redovisning av sålda fastigheter i Sundsvall och Timrå ger vid handen att det i Sundsvall såldes 20 villor med ett taxeringsvärde under de 1 600 000 som krävs för att undgå en ökning av fastighetsskatten från nuvarande 8 000 till ett högre belopp. Endast sex villor skulle få en ökning. I Timrå är motsvarande tal att 28 får sänkning och tre får ökning.

Många av de sålda fastigheterna har taxeringsvärden på 400 000, vilket innebär en ny fastighetskatt på 2 000 kronor mot dagens 8 000.

Den Eklundska utredningen innehåller dessutom sänkta inkomstskatter som skulle kompensera en stor del av den skattehöjning som en höjd fastighetsskatt skulle ge.

Jag har själv varit medlem i Skattebetalarnas förening under många år men har nu beroende på den Stockholmsfixering som finns i föreningens arbete valt att lämna.

Börje Alström

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel