Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: En budget för fler bostäder som människor har råd att bo i

En av de mest grundläggande förutsättningarna för människor är att ha någonstans att bo. Det handlar inte enbart om skydd undan regn och kyla, utan också om värdighet. God tillgång till bostäder är även en förutsättning för jobb och tillväxt.

Det råder bostadsbrist i många kommuner. Den gör det svårare för arbetsgivare att rekrytera personal med rätt kompetens och arbetssökande har svårt att ta de lediga jobb som finns. Ungdomar har svårt att flytta till ett första eget boende. Att öka bostadsbyggandet är därför en central fråga för både välfärd och tillväxt.

2016 införde den socialdemokratiskt ledda regeringen därför ett investeringsstöd till nya hyresbostäder och bostäder för studerande. Sedan dess har stöd beviljats till mer än 24 000 nya bostäder, med hyror som är väsentligt lägre än i liknande nyproducerade bostäder.

Investeringsstödet avskaffades när riksdagen biföll den moderata/kristdemokratiska budgeten för 2019. Det innebar en kraftig inbromsning i byggandet av bostäder.

Därför är det glädjande att regeringen i budgeten för 2020 både återinför investeringsstödet – och gör det rejält. Det handlar det om en upptrappning till tre miljarder kronor årligen. Syftet är att det ska byggas fler billiga hyresrätter i hela landet.

Investeringsstödet ger kort och gott fler bostäder med hyror som människor faktiskt klarar av att betala. Satsningen ska också öka möjligheterna att bygga där behovet finns, men där lönsamheten i dagsläget anses otillräcklig. Med hjälp av investeringsstödet tillkommer därigenom bostäder som annars inte hade byggts.

Vi socialdemokrater vill se fler hyresrätter, bra bostäder för äldre och fler studentbostäder.

Vi vill se fler klimatsmarta hus genom en ökad andel trähusbyggnation, samt blandade bostadsområden med både villor, radhus och flerfamiljshus för att bättre komma åt bostadssegregationen.

För oss är bostaden en social rättighet, och bostadspolitiken en viktig del av välfärdspolitiken. Genom ett utvecklat investeringsstöd får vi tillgång till fler bostäder som vanligt folk har råd att bo i. Det bygger Sverige tryggare och gör hela samhället starkare.

Ingemar Nilsson (S), riksdagsledamot Västernorrland

Pernilla Berg (S), ordförande Mitthem

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel