Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: En diskussion om tidpunkten för sena aborter behövs – ett problem att frågan är laddad

Abortlagstiftningen, från 1974, kan behöva utredas, utifrån att det har gjorts medicinska framsteg, där fostret kan överleva ganska nära den tidpunkt, då sena aborter är tillåtna i Sverige idag.

När Sofia Mirjamsdotter, i sin ledare i ST 8/6, så kategoriskt avfärdar alla inskränkningar i aborträtten, som den ser ut idag, utan att ens ta upp det faktum att ett foster idag kan överleva ganska nära den tidpunkt där sena aborter är tillåtna, visar på bristande insikt om den medicinska utveckling och framsteg som har skett sedan 1974.

Oavsett om det är många, eller få aborter, som sker ganska nära denna sena tidpunkt, som är tillåten för aborter enligt lag i Sverige, kan det finnas skäl att diskutera huruvida det är dags att justera själva tidpunkten för tillåtna aborter i vårt land.

Det är ett problem, som undertecknad ser det, att frågan omkring aborter är så laddad, att det är svårt för många, inte minst i olika media, att föra en saklig och seriös debatt i detta ämne.

Den medicinska utgångspunkten, där ett foster kan överleva runt vecka 20–22, är ett starkt skäl till att på ett seriöst sätt, utan att för den skull inskränka aborträtten eller förbjuda aborter, kunna diskutera om tidsgränsen för sena aborter kan behöva justeras i vårt land. Att inte ens våga diskutera huruvida nuvarande abortlagstiftningen är relevant, utifrån den medicinska utveckling som har skett under senare år, är i sanning brist på både insikt och kunskap.

Att barnmorskor och läkare ena stunden rusar iväg för att försöka rädda ett barn som fötts runt vecka 20–22, för att vid nästa tillfälle abortera ett foster nästan vid samma tidpunkt, kan behöva diskuteras om det är att betrakta som ett seriöst och etiskt hållbart synsätt.

Gunnar Johansson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel