Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: En myndighet för beredskap borde gjort sitt jobb innan krisen – inte efter

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

I Sverige har vi många olika myndigheter tillsatta för att serva, bevaka och reglera vår tillvaro och våra liv. Vi har bland annat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Jag tänker på begreppet ”vargen kommer” (Vargen är i detta fallet coronapandemin). Vår särskilda myndighet för just ”samhällsskydd och beredskap” konstaterar att vargen är här. Därmed agerar myndigheten så gott den kan för att hantera en situation med en varg som är här. Men hur kan det vara så att vi har en myndighet för beredskap som inte ens var beredd på att en varg skulle komma?

Om vi har, och bekostar en myndighet som MSB, borde vi också kunna förutsätta att en sådan myndighet verkar för sin uppgift – innan vargen kommer.

Våra politiska företrädare har en fäbless för att inrätta myndigheter och att tillsätta generaldirektörer, men verkar tyvärr inte ha förmågan att utkräva ansvar för deras ageranden.

Rune Östberg

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel