Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: En ny strategi behövs – den borde vara ålders- och situationsanpassad

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Först av allt: jag vill inte på något sätt förminska det lidande som covid-19 inneburit och fortfarande innebär för de som drabbats. Jag vill påminna om att det finns annat än covid-19 och att konsekvenserna av de generella restriktionerna fått orimliga proportioner för delar av näringslivet, idrottsrörelsen och sjukvården.

Strategin borde vara ålders- och situationsanpassad och gå ut på att minska smittspridningen bland de som kommer att belasta sjukvården eller de som riskerar att dö. Ovetenskapliga begränsningar bör undvikas i alla delar av samhället.

Jag förstår osäkerheten under våren 2020, men efter sommaren är kunskapsläget om covid-19 mycket bättre. Den nationella statistiken från december -20 visar tydligt att personer över 70 år står för 9 procent av de konstaterat smittade men tragiskt nog 91 procent av dödsfallen. Personer under 40 år står för 46 procent av konstaterat smittade men ”bara” 0,46 procent av dödsfallen.

Rent vetenskapligt bör strategin slå en beskyddande ring kring alla som har riskfaktorer och alla över 70 år. Strategin bör ha så lite begränsningar som möjligt för alla under 40 år som enbart träffar andra under 40 år, det vill säga idrottsrörelsen i stort och hög- och gymnasieskolor. Man kan ha tydliga regler för matrestauranger, idrottsarenor och detaljhandel som möjliggör fortsatt verksamhet.

Nuvarande strategi bidrar till onödigt ökad rädsla, ökad fysisk och psykisk ohälsa, stor vårdskuld, konkurser och arbetslöshet, onödiga stödpaket för miljarder och inte minst en minskad framtidstro.

Självklart prioriteras vården av svårt sjuka covid-19-patienter på Sundsvalls sjukhus, vilket lett till en ökad och pressad arbetsbelastning inom delar av sjukhusets verksamhet och lett till vårdköer inom andra områden.

Även om vaccinationen startat så kommer immuniteten varken vara 100-procentig eller livslång.

Vad gör vi när nästa våg eller ett nytt virus kommer? Stängs samhället ned igen då? Hur många miljarder finns det till nya stödpaket? Sjukdomar som fanns innan covid-19 har inte försvunnit, hur långa får vårdköer bli?

Jag arbetar som fysioterapeut och majoriteten av mina patienter är under 40 år och deras primära vårdbehov har inget med covid-19 att göra, de behöver hjälp med utredning och behandling av långvarig och svår smärta.

Jag menar att begränsningarna i samhället och vårdskulden hör ihop. Näringslivet och idrottsrörelsen kan involveras i att skapa covid-19-säkra regler. Det finns inget samband mellan matrestaurangers öppettider och sjukhusvård och en arena med plats för 8 000 åskådare kan säkert ta emot 1 500 åskådare på ett covid-19-säkert sätt.

Med en ålders- och situationsanpassad strategi skulle inte så många företag hamnat i ekonomiska svårigheter med uppsägningar, konkurser och kostsamma stödpaket som konsekvens. De miljarder som frigörs kan nyttjas till åtgärder för att minska vårdskulden.

Vi behöver en ny strategi som tar hänsyn till långsiktiga och negativa konsekvenser för hela samhället och inte enbart fokuserar på att minimera spridningen av covid-19.

Thomas Torstensson, leg fysioterapeut, Medicine Doktor, smärtspecialist fysioterapimottagningen, Sundsvalls sjukhus

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs också nyhetstexten: Han kräver att unga slipper covidregler: "Så lite begränsningar som möjligt för alla under 40 år"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel