Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: En skam att återigen föreslå nedläggningar – det är alltid små landsbygdsskolor som kommer i kläm

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

Förslaget att återigen, efter bara ett år, lägga ner fler skolor är en skam för Sundsvalls kommun. Ett så stort beslut och ett ingrepp i familjers vardag bör ske utifrån ett längre planeringsperspektiv.

Att föräldrar först får reda på att de är välkomna till förskoleplats på Allsta skola för att sedan två månader senare får ett meddelande om eventuell nedläggning, är inte acceptabelt.

De familjer som har valt den närmaste skolan framför en friskola, eftersom det är en liten skolenhet där deras barn kan få en lugn och trygg skolstart, ska nu se sina barn åka skolskjuts i över en mil enkel väg, varje dag.

Det kan väl inte vara så att man ska ha ett skolsystem där man måste ställa sina barn i kö vid födseln för att försäkra sig utifall att den närmaste skolan läggs ner?!

Vad man kan se är att S:t Olofsskolan redan i dag är en stor skola med cirka 400–500 elever. Vi har full förståelse att kommunen måste spara, men hur mycket sparar man på denna nedläggning, och hur ser det ut med utrymmet på den skola man hänvisas till?

Har man tittat på andra alternativ? Det kanske finns andra alternativ där man också skulle spara mera och som inte innebär så stora omställningar för familjerna och deras barn. Att slå ihop andra enheter som inte är så stora och som ligger närmare varandra kanske är en bättre lösning.

Hur kunde det bli så här i Sundsvall? Att den största skolan är en friskola som dessutom inte har undervisning på svenska? Det är dessutom svårt för föräldrar att välja skola när exempelvis resultat, lärartäthet, behöriga lärare på skolan är företagshemligheter. Sammantaget har man inte heller sett några tendenser på att måluppfyllelsen har ökat när eleverna går ut gymnasiet.

Vad hände med att den närmaste skolan ska vara den bästa skolan? Istället har man en ökad transport av elever och föräldrar in till tätorten, vilket får andra följder för vår trafiksituation. Det är alltid de små skolorna på landsbygden som kommer i kläm.

Besviken skattebetalare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel