Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: En solskenshistorisk världshändelse – klimathoten angår oss alla

Klimatengagerade ungdomar i världspolitiken har nu visat på att det finns verkliga förebilder, krafter för att rädda vår planet från total katastrof.

Det finns mig veterligt ingen miljöminister på vår planet som lyckats så underbart härligt att på några månader mobiliserat den kraft, engagemang i världen som de unga nu bidragit till.

Här pratar då rektorer, lärare och politiker om skolplikten i första hand. Jag förstår och känner i den debatt som varit att detta initiativ från ungdomarna inte riktigt faller i god jord.

Ni skulle själva kommit på den idén, känns det som när jag lyssnat och tolkat er inställning, att skolplikten går först. I detta fall tycker jag även att skolan skall lägga in mer miljötänk, hur skolan och våra ungdomar kan påverka olika saker i vårt samhälle.

Jag är medveten om skolplikten och skollagen, men jag anser i just detta fall att det bör finnas undantag som angår hela jordens befolkning.

Det behövs en verklig föryngring inom det politiska landskapet, det har alla ungdomar nu visat. Det kanske skall ske med jämna mellanrum inom ramen för skolplikten att göra några praoveckor inom det politiska landskapet i vårt land. Det blir en perfekt och spännande inskolning för vidare engagemang. Enkelt, eller hur?! Öppna alla dörrar på vid gavel.

Hoppas ni politiker i landet och skolan kan komma fram till en gemensam strategi, hur ni skall förhålla er till ovanstående tankesmedja. Finns inget att förlora enligt min mening. Allt kommer förbli miljövinster och att ungdomarna ser och känner att de kan påverka och bli klimatsmarta medborgare framöver.

Stort tack, Greta Thunberg, för ditt klimatinitiativ och alla andra världsmedborgare/ungdomar som nu öppnat dörren till en klimatpolicy i världsklass.

Med vänliga klimathälsningar

Johnny Torvaldsson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel