Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: En sorgens dag – tillfälliga asyllagen har fått stora konsekvenser för flyktingarna

Folk öppnade sina hem, klädinsamlingar och andra insamlingar för att stötta de nyanlända. Svenska folket antog utmaningen under flyktingkrisen 2015, engagemang och solidaritet växte, tillsammans skulle vi finnas där för våra medmänniskor. Det som saknades var en ledning i takt med den växande opinionen.

Den 24 november 2015 kom att bli sorgens dag för alla som tror på medmänsklighet och solidaritet, dagen då regeringen presenterade den tillfälliga asyllagen. En lag som fick stora konsekvenser för flyktingarna.

■ Nu förlorar den ensamstående kvinnan som själv tog sig hit med målet att rädda sina barn, rätten att återförenas med dem. Hon vittnar om maktlöshet, hopplöshet och misslyckande. Hon drar sig för att kontakta barnen som bara gråter när hon ringer, barnen som hon har svikit, barnen som hon inte vet om hon någonsin kommer att se igen.

Istället för att de ska integreras i det nya landet tillsammans så avskiljs hon istället från samhället tillsammans med ångest och suicidtankar.

■ Istället för permanenta uppehållstillstånd blir det tillfälliga uppehållstillstånd för pappan som tillsammans med familjen flytt över minfält och till frihet. Nu väntar en allt mer försämrad psykisk hälsa på grund av ovissheten om de nästa gång får stanna eller kommer skickas tillbaka till krig, förföljelse och tortyr.

■ Nya direktiv som gör att barnet som inte blir trott, utsattes för ovetenskapliga åldersbedömningar och "uppgraderades" till vuxen ålder. Därmed stod barnen utan något säkerhetsnät eller familj, utan pengar eller tak över huvudet.

■ Skillnaden på att han får stanna och brodern utvisas var att han kom före 24 november 2015 och brodern kom efter.

■ Skillnaden på att han får stanna och systern utvisas var att hon väntade 15 månader på sitt första avslag och han väntade "bara" 14 månader och 29 dagar.

Vi behöver istället fundera över vad en sådan behandling av människor gör med hela vårt samhälle. Inte bara spär det på den rasism som redan spridit sig allt för långt i samhället. Det gör även något med vår bild av oss själva och andra. Vill vi att det kalla samhället där vi ”sköter oss själva och skiter i andra” ska breda ut sig?

Vi behöver en flyktingpolitik där solidaritet och gemenskap är utgångspunkten. Den som söker skydd ska få en rättvis prövning av sina asylskäl. Den som beviljas skydd ska tillsammans med sin familj få goda möjligheter att finna fotfäste i samhället genom trygga uppehållstillstånd och lika förutsättningar att ta del av välfärden.

När Sverige ska anta en ny migrationslagstiftning måste följande punkter finnas med:

■ Permanenta uppehållstillstånd för alla asylsökande som kommit till Sverige, såvida de inte dömts till utvisning enligt svensk brottslagstiftning.

■ Återinförande av särskilt ömmande skäl för alla – i vilket fall som helst för barn.

■ En rättssäker asylprocess och rättssäkra åldersbedömningar.

■ Familjer ska ha rätt att återförenas.

Erfan Kakahani och Karin Gustavsson, Vänsterpartiet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel