Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: En stark och jämlik välfärd skapar ett Sverige som håller ihop

Oavsett var i landet du bor ska du kunna få den vård du behöver. Samtidigt ska skolan ha de resurser som krävs för att ge alla barn samma möjlighet att lyckas. Därför tar vi socialdemokrater nu nästa steg för att öka jämlikheten mellan Sveriges kommuner och regioner.

Vi vill förbättra möjligheterna för människor att kunna bo och leva i hela landet. Då krävs en omfördelning av resurserna. Idag tar vår del av Sverige ett stort ansvar för en resurs som storstadsregionerna har ett avgörande behov av – unga människor. Utan den tillgång som välutbildade unga utgör skulle storstädernas tillväxt stanna av, vilket drabbar hela landet. Detta flöde av arbetskraft skapar ett skattemässigt underskott i glesbygden. Därför krävs en omfördelning av skattemedlen.

Skillnaden i förutsättningar är stor mellan olika landsändar. I vissa kommuner finns det få barn utspridda på stora ytor, på andra håll finns det många fler äldre i behov av stöd och där hemtjänsten dessutom behöver åka långa sträckor mellan varje brukare. Samtidigt som förutsättningarna är så olika är kraven och förväntningarna lika i hela landet.

I Västernorrland har vi de senaste åren sett att befolkningsminskning leder till stora utmaningar

Vi socialdemokrater tydliga: De geografiska förutsättningarna får aldrig styra kvaliteten på välfärden. Därför uppdaterar vi nu det kommunala utjämningssystemet så att regioner och kommuner får mer likvärdiga förutsättningar att ta sitt välfärdsansvar. Det innebär att vissa kommuner och regioner kommer att få betala mer för att balansera upp systemet, och andra kommuner och regioner får mer, för att balansera sina merkostnader. Den största skillnaden kommer att vara mellan glesbebyggda och tätbebyggda områden. För oss socialdemokrater är det självklart - likvärdiga förutsättningar mellan kommuner och regioner är avgörande för en stark välfärd. En välfärd som motverkar klyftor både mellan människor och mellan olika delar av landet.

I Västernorrland har vi de senaste åren sett att befolkningsminskning leder till stora utmaningar för kommunerna och regionen. Det nya systemet kommer ge oss bättre möjligheter att klara våra gemensamma utmaningar bättre.

Förslaget utgår från dagens Sverige, med en befolkning med ökad livslängd och ökad urbanisering. I uträkningen tar man hänsyn till gles bebyggelse och väger in faktorer som utbildningsnivå, inkomstnivåer och befolkningens hälsa. Det är positivt för Västernorrland, som kommer att höra till de regioner som får mer resurser.

Skapandet av det starka samhället handlar om att säkra välfärd och jämlika livschanser i hela landet, från barndom till ålderdom. För att möjliggöra det tar vi nu de första stegen för att utjämna de olikheter som finns i välfärden mellan olika delar av landet. Vi är övertygade om att en stark och jämlik välfärd skapar ett Sverige som håller ihop.

Ingemar Nilsson (S), riksdagsledamot Västernorrland

Sara Nylund (S), vice ordförande regionstyrelsen Region Västernorrland

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel