Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: En vinst att välja vägen över bron – bra för plånboken, fritiden och miljön

En insändarskribent hävdade för någon vecka sedan att fler skulle välja Sundsvallsbron om avgiften sänktes.

Jag föreslår att du som pendlar över bron gör en kalkyl för att se vad det kostar. Låt oss anta i räkneexemplet att du pendlar fem dagar i veckan under 40 veckor per år.

Vägen över bron jämfört med den gamla är cirka tre kilometer kortare.

Teknikens Värd (7 februari 2019) har testat kostnaden för 116 bilar. Milkostnad för till exempel Volvo V6 D4 Aut är 52,95 kr. Den billigaste testade bilen är VW Polo 1,0 TSI 85 Hk som kostar 29,16 kr per mil. Om du sparar in tre kilometer med Volvo V60 blir besparingen 0,3 x 52,96, vilket blir 15,88 kr. Dra bort broavgiften på nio kronor så blir din förtjänst 6,88 kronor. På en dag blir det 13,77 kr, på en vecka 68,85 och på ett år 40 x 68,85 = 2752 kr, i ren förtjänst om du tar bron.

Har du den billigaste bilen får du i stället en merkostnad på 25 öre enkel resa eller 100 kronor per år.

ST försökte efter invigningen utreda tidsvinsten och kom fram till att den var 15 minuter. Vid tillfället fanns ingen trafik på den gamla vägen, vid rusningstrafik ökar tidsvinsten. Låt oss räkna på den lägsta siffran 15 minuter enkel resa, 30 minuter per dag, två och en halv timme i veckan eller 100 timmar på ett år. Du får två och en halv vecka extra fritid om du tar bron.

Tidningen Husbyggaren skrev 8 december 2014:

"Den tidigare vägsträckan var byggd på 1950-talet och mycket olycksdrabbad. Syftet med bron var att få ut E4:an ur Sundsvalls centrum. Det innebär i praktiken att man slipper utsläpp och buller från 10 000 bilar per dygn ur innerstaden. Utöver detta så ökar trafiksäkerheten i och med att man hoppar över 50 plankorsningar med korsande oskyddade trafikanter blandat med fordonstrafik.

Med ett bättre trafikflöde som inte går genom Sundsvalls centrum så blir det även en minskad risk för olyckor med tung trafik och farligt gods.”

Så, oavsett om det kostar dig någon hundralapp per år eller du gör en ren förtjänst på några tusenlappar tycker jag du ska värdesätta två veckors extra fritid. Och framför allt, tänk på miljön!

En man som heter Ove

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel