Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Endast en personal nattetid på äldreboende – ska människor fyllda med smärta och ångest tvingas vara ensamma?

Kommer just hem efter att ha besökt mina föräldrar på äldreboendet på Lindgården. Det som var tänkt att vara ett snabbt besök efter jobbet blev allt annat än snabbt.

Mamma och pappa kan ej bo tillsammans längre. Pappa är dement och står över huvud taget inte på sina ben längre. Mamma har hjärtsvikt och cancer. Hon har klagat på att det är så svårt att få hjälp då hon larmar. Det kan ta en bra stund på dagen och hopplöst länge nattetid.

Under natten som var hade hon så ont att hon grät (vilket jag inte sett henne göra på många år). Beslut togs att hon inte behövde till sjukhus utan skulle vara kvar på Lindgården. Då hon var fylld av ångest över att vara ensam i och med att hon haft så ont skulle det göras försök att få in någon som vakade.

Det visade sig att det endast skulle finnas en (!) personal på natten. Det gick inte att få tag på någon som kunde sitta på vak trots att personalen försökte.

Hur i hela friden kan det vara endast en som jobbar på avdelningen nattetid? Det finns flera dementa som vandrar runt då de vänt på dygnet.

Ska människor fyllda av smärta och ångest tvingas vara ensamma eller dö i sin ensamhet? Ska en ensam personal tvingas ha allt detta ansvar vilande på sig?

Jag blir så otroligt ledsen över att det fungerar på detta sätt.

Mamma kan uttrycka sin ångest och oro. Det kan inte pappa (och många med honom). Vilken hjälp får han? Får han torra blöjor när det behövs? Hinner personal prata med honom? Får han komma upp vakna stunder? Får han hjälp att få i sig mat och dryck?

Det här är ett rop på hjälp. Jag vill att mina nära och kära ska ha det bra. Jag vill också att personalen ska vara stolta över att göra ett så viktigt jobb. De kan inte känna sig nöjda om de alltid känner sig otillräckliga.

Snart är vi gamla. Hur vill vi ha det? Vad har vi rätt att kräva?

Ledsen dotter

ST-kommentar:

Vård och omsorg på Sundsvalls kommun har fått möjlighet att bemöta insändaren, men har avböjt.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel