Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Endast tio procent söker digital vård onödan – och dem betalar inte regionerna för

Med anledning av insändaren "Det finns ingen quick fix mot förkylning – välj vila och dryck före läkarbesök" i ST 26 januari.

Vi instämmer definitivt med signaturen "Erfaren sjuksköterska och medmänniska" om att förkylningsvirus är något som man i största möjliga mån ska behandla hemmavid.

Däremot vänder vi oss mot antydan att det finns en överkonsumtion av nätläkarnas tjänster. Enligt Doktor.ses statistik är det endast tio procent som söker digital vård i onödan, men de patienterna betalar å andra sidan inte regionerna för.

Enligt en studie som genomförts av Jönköpings Universitet på uppdrag av SKL, är de tre vanligaste hälsoproblem som personer söker digitala läkare för; akut övre luftvägsinfektion, hudutslag och hosta. Analysen visar att endast 1,5 procent föregått av kontakt med 1177:s sjukvårdsrådgivning per telefon innan, 1 procent har haft ett efterföljande besök på akutmottagning inom ett dygn och 3,6 procent ett fysiskt besök på vårdcentral inom en vecka.

Sandra Kastås, pr-ansvarig Doktor.se

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel