Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Erbjud ensamkommande gymnasieelever boende på landsbygden – där finns lägenheter

På SVT:s webbsida kan man läsa:

"Ensamkommade med uppehållstillstånd för studier på gymnasiet får inte längre bo kvar i Migrationsverkets boenden. De ska ordna boende på egen hand. För studerande i Sundsvall har det varit svårt att hitta bostäder".

Marita Stonegård, integrationshandlare på Sundsvalls kommun säger:

"Från och med första februari kommer Sundsvalls kommun att ställa upp med något sorts tillfälligt boende, så att de får tak över huvudet".

På grund av stor bostadsbrist i Sundsvall har kommunen svårt att hitta bra bostäder där åt de här ungdomarna.

Då är det bättre att Sundsvall kommun erbjuder boende i glesbygden, för där finns det flera tomma kommunala lägenheter och då kan ungdomarna pendla in till skolan. Finns det inga lägenheter där så kan de kontakta glesbygdskommunerna på pendelavstånd runt Sundsvall, för där finns det tomma kommunala lägenheter.

Det måste vara bättre med ett fast boende i glesbygden än ett tillfälligt boende i Sundsvall på grund av bostadsbrist. Då får de studiero. Sedan, när skolan är slut och de får fast jobb, då kan de flytta in till Sundsvall som alla andra ungdomar som bor i glesbygden.

En som undrar

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel