Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Erik Lövgren: Med siktet inställt på framtiden – människor ska vilja bo och verka i Ånge kommun

Nu har stilla veckan passerat och påskhögtiden likaså. Många har ställt om och ställt in. Vår familj var inget undantag.

Det är otroligt svårt att ta in vad som händer när hela världen stänger ned. Vissa ekonomer har gjort krigsliknelser och jag är böjd att hålla med. Hela världen stänger ned för en sak. I det här fallet för att minska smittspridning och att värna liv och hälsa. Speciellt för våra äldre och sköra.

Vi är många som haft ledigt över påsken, men det är många, många som har jobbat, speciellt inom vård, omsorg och allt runtomkring. Vi andra riktar vårt varma stora tack till alla er som i en osäker tid tar hand om våra nära och kära.

Vad har vi andra gjort då?

Vi har förmodligen ringt, kopplat upp oss mot vänner och släktingar samt via videolänk mot en anhörig på särskilt boende. Läst böcker, tagit hand om hälsan och därmed folkhälsan. Vi har kanske passat på att handla lokalt, nu mer än någonsin, då vårt näringsliv och handel kämpar på i mycket stor motvind. Vi har varit rädda om varandra, tvättat händerna och hållit distansen. Det har varit annorlunda, men det har gått.

Men det finns en tid bortom corona. Ingen kan säga riktigt när, men vi måste ändå kunna tänka tanken. På förra veckans distanskommunstyrelse diskuterade vi bland annat bostadsförsörjning. Frågan var, hur vi kan vi synliggöra och skapa tillgängliga bostäder i många av byarna? Vi har många tomma hus. Hur kan vi hjälpas åt för att tillgängliggöra dem? Det är inte läge nu, men vi ligger i startgroparna.

En annan positiv faktor för oss alla utanför storstäderna är att många människor, i den debatt som nu sköljer över världen, funderar på sin framtid. Där kommer distansjobben in. Det har pratats om distansjobb i åratal, från både offentlig sektor och näringsliv. Det har nu, på bara några veckor visat sig fungera över förväntan.

Var människor vill bo och verka i framtiden vet ingen. Men vi ska arbeta för att det ska vara någonstans i vår fina kommun. Det står ett möjlighetsfönster öppet, som vi ska titta ut igenom och fylla med innehåll.

Fortsätt ta hand om varandra och återigen ett stort tack till er alla som jobbat när vi andra fick ha ledigt.

Erik Lövgren (S), kommunstyrelsens ordförande Ånge

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel