Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Erik Lövgren: Tillsammans kan vi vrida frågan om hastighetssänkning på E14 åt rätt håll

Artikel 17 av 19
E14 föreslås bli 80-väg
Visa alla artiklar

Replik på "Positiv Ångebo":s insändare om E14, i ST 27 maj.

En helt rättvisande analys, Trafikverksspåret har nått vägs ände.

Jag vill här beskriva vad politiken gjort sedan den 1 februari då jag tillträdde som kommunalråd i Ånge.

Först och främst, enligt Trafikverket utreds hastighetssänkningen under 2020 fram till halvårsskiftet 2021. Därefter går förslaget på remiss till berörda kommuner och regioner. Omkring oktober 2021 fattas det formella beslutet och i det fall beslutet blir sänkning, sker omskyltningen fort därefter.

I början av februari höll Svenskt Näringsliv en kick off i Sundsvall där jag och ett hundratal deltagare befann oss. Däribland några av länets riksdagsmän. Frågan om hastighetssänkning av E14 var på tapeten och svaret från riksdagsmännen var att ta med sig frågan och arbeta med den.

Som sista utväg, om inget hjälper och beslutet under senhösten 2021 är negativt, var rådet att överklaga Trafikverkets beslut.

Från vår sida tog vi det därefter till vårt regionala samverkansråd där länets samtliga sju kommuner sitter vid samma bord som regionen. Värt att notera är att regionen är planupprättare, det vill säga bär ansvaret för infrastrukturplaneringen i Västernorrland.

Ett enigt samverkansråd den 13 februari, gav region Västernorrland i uppdrag att samordna en skrivelse till Trafikverket om E14, tillsammans med Jämtland.

På nästa samverkansråd, den 13 mars, visade det sig att Jämtland hunnit före, dock ställde sig ett enigt samverkansråd bakom en egen skrivelse till Trafikverket.

På samverkansrådet den 7 maj redovisades svaret från Trafikverkets GD. Kort sammanfattad, Trafikverket ändrar inte inställning.

Då fick istället undertecknad tillsammans med regionstyrelsens ordförande i uppdrag av samverkansrådet, att ta kontakt med vår nationella politik.

Den 19 maj mötte vi, utan att resa, Jasenko Omanovic (S) samt Anna-Karen Säterberg (S) för ett första resonemang.

Arbetet rullar på och tillsammans, sju kommuner och en region, är vi starka nog att vrida denna fråga åt rätt håll.

Erik Lövgren (S), kommunstyrelsens ordförande Ånge

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel