Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ett bra schema i äldreomsorgen leder till vård med hög kvalitet och patientsäkerhet

Med anledning av insändaren "Hur ska vi göra för att förbättra för både vårdtagare, personal och anhöriga?" i ST 26 augusti.

Just nu driver vi inom välfärdsförbundet Kommunal stenhårt frågan om mer tid. Vi stödjer initiativet "Undersköterskeupproret" och har påbörjat arbetet med "Mer tid är möjligt" som en naturlig del i kravet på ett äldreomsorgslyft.

För det ska finnas tid för planering, återhämtning, omsorg och utveckling för Sveriges undersköterskor och vårdbiträden.

Sverige får allt fler äldre personer, men resurserna till äldreomsorgen har inte ökat i samma takt. Det är en ekvation som inte går ihop. Med rätt bemanning av vårdbiträden och undersköterskor möjliggörs en god vård och omsorg som är säker med hög kvalitet. Det är en förutsättning för en bra arbetsmiljö som gör att välfärdsarbetarna trivs, mår bra och gör att de vill stanna kvar många år i yrket.

Äldreomsorgen behöver stora investeringar för att se till att välfärden får fler utbildade kollegor och bättre arbetsvillkor. Det är så vi skapar en bra äldreomsorg med hög kvalitet och patientsäkerhet.

För en kvalitetssäker äldreomsorg behöver både undersköterskor och vårdbiträden inom äldreomsorgen ha vård- och omsorgsutbildning.

Kommunal vill att en yrkesexamen på gymnasienivå från vård- och omsorgsprogrammet eller på Komvux ska leda till titeln undersköterska. Utbildningen ska vara nationellt sammanhållen och vara likvärdig på Komvux.

De som arbetar med äldre behöver både kunna ta den tid som den äldre behöver och få utrymme att använda sin kompetens, erfarenhet och omdöme för bästa möjliga vårdkvalité.

Inom vård och omsorg finns det högsta antalet sjukskrivningsdagar på arbetsmarknaden. Det är olika faktorer som bidrar till detta, minutstyrning, för hög arbetsbelastning, för lite resurser, ständiga förändringar, stress, känslor av otillräcklighet med mera.

Arbetsköparna måste ta sitt ansvar för det förebyggande, systematiska arbetsmiljöarbetet.

Ett bra schema ger välfärdsarbetarna möjlighet att vara professionella och medmänskliga. De ska ha tid att göra sina arbetsuppgifter, reflektera, dokumentera och få handledning. Men det ska också finnas tid för återhämtning, kunna ha en fungerande vardag och känna sig delaktig i sin schemaläggning. Delade turer, som skapar stress och ohälsa, måste bort.

Alla vinner på ett hållbart schema – både välfärdsarbetarna och de människor som är i behov av den! Tänk om de som arbetar med välfärden, medlemmarna i Kommunal, fick rätt förutsättningar från samhället och beslutsfattarna. Bättre arbetsvillkor och tid för återhämtning av arbetsköparen för att kunna orka arbeta vidare. Vilken vård och omsorg det hade resulterat i. Det är väl dit vi alla vill komma. En bättre vård och omsorg i vårt välfärdssamhälle.

Välfärd är trygghet, för alla!

Rickard Altin, undersköterska och medlem i Kommunal

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel