Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ett elva våningar högt hotell dominerar inte sönder Sundsvall – jämför med Turning Torso i Malmö

Signaturen "Lika behandling" oroas, i en insändare i ST 2 februari, över att ett litet elva våningar högt hotell på Finnkajen i Sundsvall kan bli dominant i stadsmiljön.

Skribenten verkar ha väldigt lite att oroa sig över. Undrar hur man resonerade i Malmö när Turning Torso byggdes? 57 våningar.

I Sundsvall oroar sig signaturen "Lika behandling" över ett planerat hotellbygge om blott elva våningar.

Jag tror att nånstans måste man dra en gräns mellan å ena sidan en normal utveckling av ett Sundsvall som följer sin tid och å andra sidan, en icke utveckling av Sundsvall som går vidare under parollen "allt var bättre förr".

Och ett fy farao för allting som sticker ut och inte flyter in i mängden, med logiken; eftersom det ger en trygghetskänsla när allt är jämngrått och ofantligt tråkigt och ingenting riskerar att kunna fastna i minnesbanken hos en Sundsvallsbesökare.

Mina funderingar går vidare och jag undrar om signaturen "Lika behandling" håller städerna i kommunistländerna som sin idealbild för hur städer bör utformas? Grått, trist och där minsta lilla avvikelse från normen ses som störande inslag.

Jag tycker att vi i Sundsvall som fasas över pågående försök till förflyttning av vårt klassiska centrum ut till Birsta, istället ska känna en stor glädje när vår innerstad kämpar emot "stadsdöden" och kommer med offensiva fräcka drag som tillför fler människor till vår citykärna med tillika fler arbetstillfällen och därmed fler skattebetalare. 

Sundsvall har etablerat sig som en konferensstad av rang och den för oss nya positionen måste vårdas. Det gör man bland annat med nya fräscha hotell som i sin tur kräver en spännande exteriör miljö.

Man måste också ställa sig frågan om vi Sundsvallsbor med fler människor på Sundsvalls innerstadsgator gynnas eller missgynnas i en levande stad med en stimulerande stadskärna att vilja vistas i? 

En liten elvavåningars byggnad dominerar ingalunda sönder Sundsvall, för i så fall vore redan Malmö en förintad stad på grund av Turning Torsos 57 våningars dominerande.

"Feghet" är en faktor och risk mot en progressiv utveckling av vårt kära Sundsvall.

"Valle", stockholmaren i Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel