Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ett snyggt modernt hotell på Finnkajen bidrar fint till Sundsvalls utveckling

Frågan är om inte staden Sundsvall har lyckats med att ha dragit på sig en befolkning som inget hellre önskar än att få förbli på tvärsen mot att hemstaden Sundsvall växer och expanderar. Nu idag (och varför så sent?) vaknar notoriska nejsägare till liv och påtalar yrvaket hur viktig Sundsvalls hamn är. God morgon! Har ni sovit gott?

Sundsvall har stängt igen sin fartygshamn för att få slippa ha tung genomfartstrafik alldeles i kant av Stenstan. Med nya dragningen av E4, via Sundsvallsbron tvärs över inre Sundsvallsfjärden, så befrias mycket riktigt Stenstan från största delen av mer långväga genomfartstrafik. Givetvis är det av godo för Stenstan allt medan konsekvensen av nyttan med "E4-bron" är att Sundsvalls hamn har reducerats från att tidigare ha kunnat välkomna passagerarfartyg i både reguljär Finlandstrafik liksom av mer temporära besök från kryssningsfartyg som varit på exotisk resa hos oss häruppe - i vår näst intill obefolkade landsända.

Nu när hamnen är stendöd på passagerartrafik så vaknar plötsligt Sundsvalls nejsägar-liga till liv igen och protesterar sin vana trogen mot, att Sundsvallshamnen ska få förbli död och verkligen stendöd. Det måste nämligen ha kommit som en svårartad chock för nejsägar-ligan när hamnen, som nu vilat i frid i ett gäng av år, plötsligt står inför hotet att återuppstå med en publik kontinuerlig tillströmning av människor som rör på sig i hamnen som en konsekvens av planerat hotellbygge. Visst, maken till störande av gravfriden!

Jag vill se ett Sundsvall som utvecklas och blir varmt omtalat i Sverige, men det behöver inte stoppa där. Vi behöver för att nå dithän, att vi kan ta emot besökande som visar oss intresse.

Intresset för vår stad kommer inte att öka om Sundsvall drar mot hållet; att aldrig våga sticka ut kombinerat med hårt arbete mot att alltid försvinna in i mängden.

Sundsvallsbor som idag lider av alltför livlig kommers i Sundsvalls centrum bör kanske först och främst ifrågasätta det egna valet av boplats och inte per automatik ansluta sig till nejsägar-ligan, vars syfte synes vara att skapa ett Hudiksvall II av Sundsvall.

Ett snyggt modernt hotell på Finnkajen bidrar fint till Sundsvalls utveckling. Eller ska det ånyo bli som i sagan "skräddarens kostym" – det bidde ingenting?

Och absolut ingenting blir det ofta när eller om fegisar med framtidsskräck härskar via lobbyistverksamhet mot lika fega beslutsfattare.

Bosse Ståhlberg

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel