Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: EU behöver hjälpa medlemsländer att skydda, sköta och restaurera naturområden – för biologisk mångfald

 
EU-valet i Västernorrland 2019
Visa alla artiklar

Idag, 22 maj, firas den biologiska mångfaldens dag. Samtidigt befinner vi oss i en miljökris orsakad av politik som bygger på kortsiktiga mål.

Miljöpartiet grundades av miljörörelsen, för solidaritet med allt liv på jorden. Vi tror att en annan framtid är möjlig, att vi kan rädda blomstrande ängar, djupa skogar och forsande älvar, surret på midsommarafton, vågornas skvalpande eller fjällens tystnad.

Forskarna kallar tiden vi lever i för antropocen, en tid där människan dominerar. Vi lever i den sjätte massutrotningen av arter, där arter utrotas 100-1000 gånger snabbare än de skulle gjort om människan inte drev på utrotningen.

Enligt IPBES-rapporten, den biologiska mångfaldens motsvarighet till klimatets IPCC-rapport, hotas nu en miljon arter. Men vi har kunskapen om vad vi kan göra för att undvika miljöförstöring och istället stärka våra ekosystem.

Våra skogar i Medelpad ägs till stor del av skogsbolag, som odlar ett enda trädslag på stora arealer där alla träd är lika gamla. Det är skog med mycket små förutsättningar för biologisk mångfald.

Vi behöver öka möjligheten att undanta viktiga skogsområden från industriellt skogsbruk, så att det finns förutsättningar för fler arter att överleva. Det kan vi göra genom att bilda naturreservat, där markägaren får ekonomisk kompensation för produktionsbortfallet.

Tyvärr minskade den möjligheten när statens pengar för naturreservat minimerades genom M-KD-budgeten hösten 2018.

Enligt en intervjustudie i EU är den folkliga viljan för att EU ska vidta åtgärder för biologisk mångfald stor. Därför måste EU fokusera mer på att hjälpa medlemsländerna att skydda, sköta och restaurera naturområden. Miljöpartiet går till EU-val på en satsning på minst tio miljarder euro mer till detta. Vi vill även att EU:s nuvarande naturvårdsdirektiv implementeras, från höga ambitioner i Bryssel till kommunnivå.

Den biologiska mångfalden handlar om variationen av livsformer på jorden. Det är en mångfald som bygger upp fungerande ekosystem, som är grunden för liv idag och i framtiden. Därför är det också viktigt att rösta för naturen i EU-valet, för ett parti som står upp för allt liv på jorden.

Rebecka Le Moine (MP), riksdagsledamot och talesperson för biologisk mångfald

Brita Wessinger, distriktsordförande MP Västernorrland

Johanna Thurdin, ordförande i MP Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel