Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: EU borde ta ett steg tillbaka i skogspolitiken – angeläget att Sverige krokar arm med Finland

Det är snart ett år sedan valet till Europaparlamentet. Vi kristdemokrater gick till val på vad vi kallade "ett lagom EU". Lagom i bemärkelsen att det måste finnas en måttfullhet i vilka frågor man tror kan lösas genom gemensamma åtgärder på EU-nivå.

Europasamarbetet behövs på många sätt mer än någonsin, samtidigt är det viktigt att EU ägnar sig åt rätt saker. Skogspolitiken är ett av de områden där vi tycker EU borde ta ett steg tillbaka.

Till följd av coronakrisen har mycket verksamhet i våra samhällen lagts på is, vilket även gäller EU-maskineriet. Efter en försening förväntas nu EU-kommissionen inom kort presentera sin biodiversitetsstrategin. En strategi som riskerar leda till mycket negativa konsekvenser för Sverige och svenskt skogsbruk.

Läckta dokument indikerar att EU-kommissionen har ambitionen att tvinga medlemsländerna till att avsätta så pass mycket som 30 procent av sin skog för skydd. En sådan lagstiftning skulle innebära att skogsbruk i mycket stora delar av Sverige omöjliggjordes.

Skogsbruket är helt centralt för svensk tillväxt. Och det är inte en näring som i någon rimlig mening kan kallas för miljöskadlig – tvärtom har skogsnäringen mycket stor potential att bidra till förbättrad miljö och naturvård. Trots omfattande skogsbruk har Sverige idag mer skog än någonsin tidigare. Och under de senaste 90 åren har tillväxten, med undantag för ett enda år, alltid varit större än avverkningen.

Vissa miljörörelser och kontinentala politiker har länge försökt misstänkliggöra skogsbruket. Under förra mandatperioden avvärjde vi förslag till EU-lagstiftning som ville frånta möjligheten att klassa biobränsle från skogen som förnybart. Nu ser det ut som en ny strid väntar.

Skogen är mycket viktig av flera skäl, inte minst som ekonomisk tillgång. Totalt står skogsindustrin för tio procent av sysselsättningen inom svensk industri. Dessutom är det en uppenbar klimatmässig tillgång. Skogen binder stora mängder koldioxid och kan användas för att framställa produkter som bidrar till den gröna omställningen.

Visst stämmer det att det förekommit ohållbart skogsbruk i Europa i allmänhet och i Östeuropa i synnerhet. Länder som avverkat utan att återplantera. Men det är inte exempel som rimligen kan tillåtas ligga till grund för EU:s biodiversitetsstrategi.

Idag avsätts cirka 13 procent av svensk skog och det finns möjlighet till frivillig avsättning.  Det saknas skäl till varför regleringen av detta ska flytta till Bryssel. Kristdemokraterna vill bevara det svenska självbestämmandet över skogsnäringen. Det är angeläget att Sverige nu krokar arm med Finland – tillsammans står vi för hälften av skogen i EU - och mobiliserar motstånd mot EU-kommissionens planer.

Sara Skyttedal (KD), Europaparlamentariker

Liza-Maria Norlin (KD), ersättare till Europaparlamentet, gruppledare för Kristdemokraterna i Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel