Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: EU gör skillnad i människors vardag – det här bidrar unionen med i Västernorrland

 
EU-valet i Västernorrland 2019
Visa alla artiklar

Europeiska unionen är ett projekt för fred och frihet där Sverige har dragit nytta av den fria rörligheten för människor, varor, tjänster och kapital. Genom den inre marknaden och handelsavtal har EU bidragit till fler jobb och en starkare tillväxt i Västernorrland.

Det är såklart bra, men det är inte alltid vi ser vilken konkret betydelse i vardagen som EU har för oss i Västernorrland. En klar majoritet av de väljare som vi träffar har en positiv inställning till EU. Det är dock inte alltid enkelt att på den egna orten eller för Västernorrland som helhet peka ut enskilda konkreta saker som är en effekt av vårt medlemskap i EU.

Som kandidater för Socialdemokraterna i Västernorrland till Europaparlamentet vill vi här ge tre exempel bland många på vad EU konkret bidrar med till vårt län.

· Tillgång till bredband och väl fungerande uppkoppling är en viktig förutsättning för att vårt län ska utvecklas hållbart, såväl ekonomist, social som ekologiskt. Det är viktigt för såväl enskilda individer som för företag på landsbygd och i städer, för våra skolor och universitet samt myndigheter. Genom Dig 2020, ett projekt med samordning och stor finansiering via EU, så är det snart en verklighet i hela länet.

· Det kan såklart upplevas som provocerande när beslutande politiker i stora städer säger att nu ska alla åka kollektivt. Våra förutsättningar är ju så olika och därför behöver kollektivtrafiken i Västernorrland utvecklas utifrån våra förutsättningar. Därför pågår nu ett treårigt projekt i Västernorrland, Koll 2020, med stöd av EU:s strukturfonder som syftar till att utveckla kollektivtrafiken. Särskilt fokus ligger på att lyfta utvecklingen av landsbygdstrafik.

· En bra kollektivtrafik kräver också bra grundläggande infrastruktur och inte bara för resor inom vårt län. Därför är den största infrastruktursatsningen med EU-medel någonsin (över 400 miljoner kronor) på Mittstråket så viktig. Den skapar både snabbare, säkrare och bekvämare resemöjligheter mellan Sundsvall och den norska gränsen, via bland annat Ånge samt Östersund.

De här och många andra exempel visar på resultatet av ett EU som tror på en sammanhållningspolitik som utjämnar skillnader i olika förutsättningar mellan regioner i Europa.

Det är dock ingen självklarhet att det ska fortsätta vara så, särskilt inte i en tid då högerpopulistiska extrempartier växer fram. Partier som har som sina viktigaste frågor att stoppa invandring, begränsa fria medier och inskränka kvinnors rättigheter.  

Till skillnad från de partierna tror vi på ett EU som håller ihop och stödjer utvecklingen runt om i Europas regioner baserat på demokratiska fri- och rättigheter och där olikheter ses som en styrka. Tycker du som oss så se till att göra din röst hörd den 26 maj i EU-valet och lägg din röst på Socialdemokraterna.

Peder Björk, Västernorrland (S) kandidat till Europaparlamentet

Anna-Belle Strömberg, Västernorrland (S) kandidat till Europaparlamentet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel