Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: EU ska hålla sig borta från det som kan skötas bättre på nationell nivå

 
EU-valet i Västernorrland 2019
Visa alla artiklar

Den grundläggande orsaken till det europeiska samarbete som idag är Europeiska Unionen var en sönderslagen kontinent som under bara under ett fåtal decennier varit centrum för två världskrig. Detta var resultatet av en tid präglat av ideologiska urspårningar i form av nationalism, fascism, men även kommunism.

Krigen var till stor del ett resultat av att makthavare med våld försökt bevara eller införa en fundamentalistiska tolkning av olika samhällssystem. Efter andra världskriget samlades därför Europas politiker kring insikten att värden måste sättas framför systemen, främst människovärdet.

Motiverade av att bevara människovärdet skrevs EU:s konvention om mänskliga rättigheter, inspirerade av den naturrättsliga tradition som kristdemokratin bygger på, som hävdar att det faktiskt finns allmänt giltiga värden. Målet var att bygga en gemenskap byggd på insikten att vi alla är unika människor, men med samma okränkbara värde, där fred och frihet kunde råda.

För att åstadkomma detta var det också uppenbart att man var tvungen att samarbeta och inrätta en överstatlig nivå som kunde stödja ländernas ambitioner.

Stödja kommer av latinets subsidium, och är grunden för en annan kristdemokratisk grundprincip, subsidiaritetsprincipen, vilket innebär att politiska beslut skall fattas på den lägsta ändamålsenliga nivån och att högre nivåer skall fungera som stöd till lägre nivåer.

Mot denna bakgrund blir det en aning enklare att förklara vad vi kristdemokrater menar med vårt budskap inför valet till Europaparlamentet, att ”göra EU lagom igen”. Vi har en positiv grundinställning till EU eftersom vi vet att vissa samhällsproblem inte kan lösas enskilt. Debatten idag präglas av politiker som vill göra EU mäktigare, och dem som vill riva ner samarbetet. Vi anser att båda ytterkantspositioner är fel, varför vi vill se en återgång till EU:s ursprungliga syfte; att skapa fred, välstånd, byggd på en värdegemenskap.

Att EU lagstiftar om medlemsländernas välfärdspolitik, exempelvis svenska föräldrars föräldraförsäkring, har inte stöd i subsidiaritetsprincipen och är heller inte motiverat av EU:s grundläggande syfte, att skapa fred. EU ska fokusera på frågor som kräver gemensamma lösningar och hålla sig borta från det som kan skötas bättre på nationell nivå, det är det vi menar när vi säger att vi vill ”göra EU lagom igen”.

Liza-Maria Norlin (KD), tredjenamn på Kristdemokraternas lista till Europaparlamentet  

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel