Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: EU-valet viktigt – då avgörs färdriktning för arbetsmiljön

 
EU-valet i Västernorrland 2019
Visa alla artiklar

I Sverige dör varje år ungefär femtio personer när de utför sitt arbete. Det är en person i veckan som inte kommer hem till sina nära och kära igen. Varje dödsfall är en tragedi och det kan naturligtvis vi fackliga inte acceptera.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen föreslog därför en arbetsmiljöstrategi där en nollvision mot dödsolyckor i arbetslivet var en viktig markering för att visa att man tar problemet på allvar. När riksdagen i juni 2016 röstade om förslaget gick det visserligen igenom, men allianspartierna röstade emot regeringens förslag.

Det här är i sig inget nytt. De borgerliga partierna har genom åren visat en stor okunskap och nonchalans över arbetsmiljöarbetet. Under regeringen Reinfeldt lade man ned Arbetslivsinstitutet som bedrev världsledande forskning på arbetsmiljöområdet. Man sänkte också anslagen till Arbetsmiljöverket, vilket gjorde att antalet inspektörer minskade kraftigt.

Sedan den socialdemokratiska regeringen tillträdde 2014 har arbetsmiljöarbetet åter prioriterats och anslagen till Arbetsmiljöverket har ökat. Genom LO och S har facken fått gehör för sina farhågor om hur en dålig arbetsmiljö påverkar ohälsotal och olyckor, men detta arbete kan inte föras endast inom vårt egna lands gränser.

Även om vi i Sverige har en relativt hård lagstiftning, till exempel om cancerogena ämnen och exponering för dieselavgaser, kan vi inte förutsättas konkurrera på en inre marknad där gränsvärdena i många fall är satta mycket högre än våra egna. Då blir dålig arbetsmiljö en konkurrensfördel och därför är det viktigt att arbeta för att EU:s lagstiftning ska ha lika hög ambitionsnivå som vår inhemska lagstiftning. Den åsikten delades i EU-omröstningen av alla svenska partier utom SD.

Den partigrupp som SD tillhör i EU är också hemvist för det, av SD hyllade, ungerska extremhögerpartiet Fidesz. Under Viktor Orbans ledning har Fidesz lyckats genomdriva en ”slavlag” i sitt hemland. Ungrare tvingas nu, om arbetsgivaren begär, ställa upp på 400 timmar övertid varje år utan rätt att neka. En återgång till att jobba sex dagar per vecka. Dessutom skall arbetsgivaren inte behöva betala ut lön för övertiden förrän tre år senare. Om arbetsgivaren går i konkurs efter tre år, har man alltså jobbat 1200 timmar gratis. Det är en oroväckande utveckling på arbetsmarknadsområdet som vi inte vill se i Sverige.

EU-valet är i sanning inget oviktigt val. Det är ett val där vi bestämmer vilken väg vårt arbetsliv ska ta. Vill vi ha fortsatt höga ambitioner att skydda arbetstagare och ge alla möjlighet till ett sunt liv, eller vill vi att det ska gå åt andra hållet? Att arbetsgivarna får ytterligare makt och att arbetsmiljön försämras och kringskärs av regler som gör folk sjukare och medför fler döda?

Den 26:e maj har du möjlighet att bestämma färdriktningen för EU. Rösta på Socialdemokraterna och kryssa LO:s kandidat Johan Danielsson för rätten till trygg arbetsmarknad.

LO-facken Medelpad, genom Michael Sjödin, ordförande

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel