Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: EU – varför talas det inte om ökande klyftor?

 
EU-valet i Västernorrland 2019
Visa alla artiklar

I en artikel i ST nyligen tyckte en statsvetare att det inte är konstigt att intresset för EU-valet är dåligt. Han sa att Sverige har ju bara 20 mandat av över 751. Men det ska väl också sägas att EU-parlamentet och framför allt kommissionen, som inte är valbar, lyssnar mer på marknadens intressen, även enligt EU:s grundlag, än folkens. Någon som tror att valdeltagandet ökar i Grekland efter att de behandlats så illa av EU?

Sverige är rikt. Europa är rikt. Men rikedomen är förbaskat ojämnt fördelad och EU bidrar i högsta grad till detta. Därför vill Vänsterpartiet minska EU:s makt över Sverige och svensk politik.

De rika blir rikare och fattigpensionärerna blir fler. Klyftorna ökar mellan stad och landsbygd liksom mellan de rikaste länderna och länderna i Europas utkant, där arbetslösheten är som störst.

Samtidigt så hör man sällan, bortsett från Vänsterpartiet, krav på solidaritet eller rättvisa eller jämlikhet i EU-debatten.

EU bidrar till att arbetslösheten hålls på en hög nivå genom stränga budgetkrav. Vilket försvårar en nödvändig rödgrön omställning med en kraftig utbyggnad av järnvägen, men också betyder nedskärningar i välfärden och försämrade pensioner.

Att det inte byggs fler hyresrätter beror bland annat på att EU:s konkurrenslagstiftning gör att kommuner och kommunala bolag inte får konkurrera på andra villkor än privata.

När utländska arbetare sliter för svältlöner och utan säkerhet på svenska arbetsplatser, så är det i linje med EU:s grundlag som ställer företags rätt till fri rörlighet före arbetares rätt till kollektivavtal.

EU och de politiska partierna, antingen de nu kallar sig mitten, lagom, liberala eller konservativa, bär ansvaret för den ökande ojämlikheten i Sverige och Europa. De bär ansvaret för en försämrad välfärd när regeringar betalar ökande försvarskostnader och sänkta skatter för de rika med att sänka pensionerna och försämra sjuk- och arbetslöshetsförsäkringar.

Vänsterpartiet vill ha ett samhälle där människors sociala välfärd sätts över marknadens villkor. Vi lovar att bekämpa marknaden, vi lovar att slåss för kollektivavtal och välfärd, vi lovar att slåss för en tuffare klimatpolitik och det är storbolagen och de rikaste som ska betala kostnaden.

Åke Johansson, Sundsvall, Vänsterpartiet Västernorrlands kandidat till EU-parlamentet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel