Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: F.d. klinikchef: Färre hövdingar och fler fotfolk kan ge en god besparing inom vården

 
Stora sparförslag inom specialistvården i Region Västernorrland
Visa alla artiklar

För att komma tillrätta med regionens skenande underskott föreslår sjukvårdsstyrelsen ett sparpaket på cirka en halv miljard.

Detta ska huvudsakligen ske genom en reduktion av vårdplatser.

Dessutom har man upptäckt att vår region ligger högt i antal personal per vårdplats, men inte reflekterat över att det kan bero på att vi har för få vårdplatser. Det för med sig en topplacering  i rikets överbeläggningslista.

Genom att minska antalet vårdplatser tror man sig kunna reducera antalet sjuksköterskor och undersköterskor.  Förutom att det leder till överbeläggningar kommer man att tvingas ställa in planerade operationer eftersom det inte finns någon plats för postoperativ vård.

Alternativet är att planera för en ökad utomlänsvård, vilket medför en avsevärd kostnadsökning.

Regionen dras med höga stafettkostnader, men det är fel att redovisa totalkostnad istället för utgiftsskillnaden då den nödvändiga vården om vi hade egen personal även betingar en kostnad.

Jag tycker att man stirrat sig blint på stafettkostnader. Man borde fokusera mer på utomläns- och regionvårdskostnader.

Gösta Brydolf pekar med rätta i sitt inlägg i ST 10/9 på den politiska och administrativa överbyggnad som inte alltid är till gagn för sjukvården.

Under min tid som klinikchef hade vi en fungerande platt organisation. Sedan dess har man ihärdigt och konsekvent byggt en pyramid med alldeles för många dyra chefsnivåer.

Nu planerar man dessutom för en nykostnadskrävande chefsnivå.

Dessutom hittar man på nya titlar, som till exempel verksamhetsutvecklare vilket ger vårdtrötta sjuksköterskor en karriärplats men knappast tar ifrån chefen sitt ansvar för utvecklingen.

Färre hövdingar och fler fotfolk kan ge en god besparing.

Jan-Olov Svensson, f.d. klinikchef kirurgen

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel