Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Facklig framgång – nu har vårdpersonalen rätt skyddsutrustning

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

Efter gott fackligt samarbete fick personalen på kirurgiska akutvårdsavdelningen i Sundsvall rätt skyddsutrustning.

Vem kunde tro att 2020 skulle bli ett sådant smärtsamt år och skapa stor oro och förvirring ute bland våra medlemmar i Kommunal Region Västernorrland – att arbetsgivaren inte stod redo inför den utmaning som pandemin förde med sig och inte hade en adekvat skyddsutrustning samt utarbetade rutiner.

Månaderna innan corona-pandemin bröt ut uppmärksammades debatten om skyddsombudens mandat och existens på våra arbetsplatser. Under pandemin har det visat sig mycket tydligt att den debatten bör kastas i soporna så fort som möjligt.

Huvudskyddsombud och skyddsombud på våra arbetsplatser har speciellt i denna pandemi visat sig helt ovärderliga för att visa på olika arbetsmiljö- och skyddsutrustningsproblem som funnits och fortfarande finns på våra arbetsplatser.

Utan det fackliga samarbetet mellan skyddsombud, lokala arbetsmiljösamordnare och ansvarig ombudsman hade vi inte fått igenom rätt skyddsutrustning inom Region Västernorrland.

Det finns fortfarande åtgärder att göra i form av en utvärdering i hanteringen kring pandemin. De riskbedömningar som arbetsplatserna har genomfört måste revideras och följas upp.

Huvudskyddsombudet på kirurgkliniken i Sundsvall började redan vid pandemins start att påpeka bristerna i arbetsmiljöarbetet och att skyddsutrustningen var för dålig. Enligt rutinerna från arbetsgivaren tillät man till exempel munskydd typ klass II. Det skrevs en 6-6:a till arbetsgivaren vars svar inte tillfredsställde de krav Kommunal ställde.

Efter samarbete mellan HSO, sektion och ansvarig ombudsman, gick man vidare med ärendet till Arbetsmiljöverket som i sin tur gick på Kommunals linje och nu är lägsta tillåtna munskydd typ klass IIR samt godkända visir.

I denna pandemi har vi verkligen sett det positiva med gott samarbete och vi hoppas att fler ska se värdet av att ha ett bra och engagerat huvudskyddsombud eller skyddsombud på sin arbetsplats.

Fackligt samarbete är en framgångsfaktor för arbetsmiljön och vi måste fortsätta vår fackliga närvaro på så många arbetsplatser som möjligt och aldrig ge upp kampen för personalen.

Kommunal Sektion Region Västernorrland

Henriette Eriksson, arbetsmiljösamordnare

Birgitta Hammarstedt, huvudskyddsombud

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel