Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Fakta i insändaren stämmer inte – kasta inte sten i glashus, Rösberg

I en insändare påstår Mattias Rösberg från Sjukvårdspartiet att två Socialdemokratiska politiker i Region Västernorrland far med osanning. Det är ett tokigt påhopp där Rösberg försöker belägga att Sjukvårdspartiet är det enda parti som överhuvudtaget förstår sig på verksamheten. Men inte heller den här gången stämmer det.

Vi återkommer till det, men först vill vi ta upp hur Rösberg genom fula härskartekniker försöker trycka ner två av våra kolleger och partikamrater. Ewa Back är en mycket kunnig och erfaren politiker, som under hela sin politiska gärning företrätt medborgarna genom att vara påläst och insatt. I sin insändare kallar Rösberg Ewa Back för ”häpnadsväckande okunnig.” Men i verkligheten är det Rösberg som visar sin okunnighet i insändaren.

Vår andra kollega Elina Backlund Arab kallas av Rösberg för lögnare, när han påstår att det hon sagt i en fullmäktigedebatt är falskt. Vi som jobbar tillsammans med Elina Backlund Arab i hälso- och sjukvårdsnämnden vet att hon har stenkoll på fakta, sammanhang och siffror.

Så vi frågar oss; Ger sig Rösberg på våra kunniga kolleger för att de är kvinnor? Har han blivit provocerad av att en kvinna säger emot hans egen uppfattning? Försöker han ge sig på vad han uppfattar som lätta måltavlor när han väljer ut två kvinnor i sin insändare? Trodde han att de inte skulle säga ifrån?

Eftersom vi vet att Rösbergs fakta inte håller, och att hans påståenden är felaktiga, finns det ju i övrigt bara en annan förklaring – att han själv är den som är okunnig. Som exempel kan vi granska hans påstående att länsklinikorganisationen ökat köerna till ortopedin. Men i själva verket har antalet personer i kö minskat, som Elina Backlund Arab sa.

När länsklinikerna införts och strukturförändringarna fick genomslag, hösten 2016, var antalet i kö för ett första besök mellan 1900 och 2000 personer. I mars 2019 stod 1343 personer i kö, ner från 1446 i januari 2019. Hur Rösberg kan få 1343 till fler än 1900 förstår vi inte.

Däremot vet vi att Elina Backlund Arab har koll på att 1900 är fler än 1343. Det har också Johan Nilsson, som är verksamhetschef för ortopedin – den verksamhet som enligt Rösberg försämrats. Johan Nilsson bekräftar dessutom att det Elina Backlund Arab sa från talarstolen i regionfullmäktige stämmer. Menar Rösberg att även verksamhetschefen ljuger?

Det kanske är så man agerar från Sjukvårdspartiet, men som socialdemokrater förväntar vi oss att man backar upp det man säger med siffror, och – för att förtydliga för Rösberg – med siffror som stämmer.

Stefan Dahl (S) och Lars Åström (S), ledamöter i hälso- och sjukvårdsnämnden Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel