Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Falska påståenden om blå HBTQ-politik – Moderaterna har gjort flera avstamp i historien

Det är sällan man läser en insändare och blir så bedrövad och indignerad som vi moderater blev när Krister F. Mc Carthy och Daniel Andersson i ST 3 januari lånar sig till megafon för den socialdemokratiska partiapparaten på Sveavägen 68 och som med plakatpolitik och fake-news försöker slå lögner i folk. Nu ska här varnas för de farliga blå som påstås förespråka både tvångssterilisering som återinförande av sjukdomsstämpeln för homosexualitet.

För oss moderater är kampen för allas människors lika värde en av grundbult. Alla ska ha rätten och den liberala friheten att leva sitt liv precis som, och med med, en vill. Moderaternas kamp för HBTQ-personers rätt i samhället har gjort flera avstamp i historien.

För att påminna den glömska socialdemokratin om den sanna blåa HBTQ-politiken så röstade Reinfeldt och Kristersson ja till partnerskap i riksdagen 1995, 2007 röstade Moderaternas partistämma ja till samkönade äktenskap och 2014 blev Reinfeldt den första statsministern i världen att gå i en prideparad. Detta är bara ett smakprov på de milstolpar som vi moderater åstadkommit inom HBTQ-rättigheter, mer finns för intresserade att ta del av.

Att tro att Moderaterna är ett "lydparti" till SD är verklighetsfrånvänt. Tvärtom har vi i Öppna Moderater och MUF, Moderata Ungdomsförbundet, varit tydliga och orädda med att offentligt fördöma de få kommuner/regioner som väljer att inte följa vår partilinje. Så länge Öppna Moderater och MUF finns så råder det inget tvivel om att Moderaterna aldrig kommer gå med på att kompromissa med vår HBTQ-politik.

Något som dock är skrattretande med Krister F. Mc Carthy och Daniel Anderssons falska påståenden om den blåa HBTQ-politiken är Socialdemokratins egen historia.

Frågan är om F. Mc Carthy och Andersson vet om att det var Socialdemokraterna som först startade det rasbiologiska institutet i Sverige, att det var S-politikern Alfred Petrén som var den första i Sveriges riksdag att motionera om en lag om tvångssterilisering, eller att den tidigare vice talmannen och S-politikern, Susanne Eberstein, sade följande i frågan om homosexuellas adoptionsrätt: "Man kan inte chansa. Det är som att släppa ut ett nytt lösningsmedel och säga: Det är ingen som vet om här är livsfarligt. Men vi släpper ut det och ser vad som händer".

Fortsättningen på 2020 blir garanterat bättre om insändarskribenterna F Mc Carthy och Andersson kapar sin ovärdiga hittepå-retorik och istället börjar ägna sig åt en mer värdig debattnivå. Avslutningsvis så kommer vi moderater alltid välkomna och stötta goda initiativ för att utveckla och förbättra HBTQ-personers vardag. Oavsett från vilket parti som initiativen kommer ifrån.

Erik Örberg, vice ordförande MUF Sundsvall och styrelseledamot Öppna Moderater Västernorrland

Mia Sjökvist, vice ordförande MST Sundsvall och styrelseledamot MUF Sundsvall

Kim Nilsson, förbundsordförande Öppna Moderater

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel