Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Farligt med trottoarkant mellan gc-väg och körbana

Med anledning av insändaren "Man ska gå på vänster sida på gång- och cykelbanor" i ST 31/12.

Hans Selling uppmanar fotgängare att hålla till vänster när de vandrar på kombinerade gång- och cykelbanor. Därmed skulle risk för krockar mellan cyklister och fotgängare minska.

Säkert har Hans Selling rätt, när det gäller de krockar, som han vill undvika.

Dock: Fotgängarna kan ibland råka ut för krockar med bilister, när de vandrar på gång- och cykelbanor. Ibland har även sådana en så kallad trottoarkant, som avgränsar fotgängarnas bana mot körbana för bilar.

En fotgängare som går till vänster på sin bana vandrar då samtidigt på sådant sätt att hen inte möter bilarna utan blir förbikörd av bilar bakifrån.

Här skulle det kunna bli riktigt farligt för fotgängaren om denne halkar eller på annat sätt råkar hamna på bilarnas körbana. En fotgängare, som håller till höger på sin bana möter istället bilarna och blir då påmind om att undvika sådant, som leder till att hen hamnar på bilarnas körbana.

För egen del önskar jag att det inte skall komma att finnas kvar gång- och cykelbanor med trottoarkant mot körbana för bilar!

Bertil Lindström

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel