Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Fastighetsägarna svarar: En utopi att bygga billigare

I en insändare i ST den 21 maj skriver Lillemor Göranson och Elisabeth Ennefors från Hyresgästföreningen Norrland att bostadskrisen skulle bli värre om fri hyressättning i nyproduktion infördes. De hänvisar till att köpsvaga grupper inte kommer att ha råd att betala dessa hyror.

Det som de däremot inte verkar ägna en tanke är de bostäder som frigörs när bostadsmarknaden utökas.

För att skapa fler bostäder behöver det byggas mer och det är tydligt att reformbehovet var stort redan när januariöverenskommelsen formulerades.

I coronakrisens kölvatten kommer nödvändigheten av investeringsfrämjande åtgärder därtill att bli ännu viktigare.

Vi håller med om att alla har rätt till ett tryggt hem och att det därför behöver byggas mer, men att lösningen som Hyresgästföreningen föreslår, skulle vara att bygga billigare är i dagsläget en utopi. Det låter mer som en fin tanke än som en realistisk lösning, då det är svårt att pressa produktionskostnaderna ytterligare och samtidigt verka för ett ansvarsfullt samhällsbyggande med sunda och säkra byggprojekt.

Vill vi verkligen främja ett ökat bostadsbyggande och tillskapa fler hyresrätter, behöver vi också vara beredda på att anpassa hyresnivåerna till vad som är skäligt ur ett kostnadsperspektiv. De köpsvaga gruppernas ekonomi bör istället lösas genom bostadsbidrag och andra sociala bidrag.

Den ökade friheten för hyresvärdar och enskilda hyresgäster kommer dessutom att balanseras mot ett fortsatt starkt konsumentskydd och ett skydd mot oskäliga hyreshöjningar.

Vi anser att regeringen tillsammans med den redan pågående utredningen om effektivare hyresförhandlingar nu har en unik möjlighet att, inom ramen för januariöverenskommelsen, skapa helt nya möjligheter på hyresbostadsmarknaden. Något som kommer att ge fler människor tak över huvudet, samtidigt som det kollektiva förhandlingssystemet förstärks.

Christina Friberg, näringspolitiskt ansvarig i Västernorrland, Fastighetsägarna MittNord

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel