Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Fastighetsägarna: Vi välkomnar förslagen i januariavtalet

I januariavtalet listas 73 punkter som regeringen, Centerpartiet och Liberalerna är överens om ska genomföras. Bostadspolitiken berörs i flera punkter och många ska utredas vidare.

För att lösa problemen på bostadsmarknaden krävs ett helhetsgrepp med flera olika åtgärder. Vi är övertygade om att det behöver omfatta en långsiktig reformering av hyressättningssystemet. Samtidigt är vi angelägna om att redan i dag få det kollektiva förhandlingssystemet att fungera bättre. Januariavtalet adresserar båda dessa perspektiv och därför välkomnar vi förslagen.

Ur ett socialt perspektiv är det däremot bekymmersamt att januariavtalet saknar förslag som adresserar behovet av en bättre social bostadspolitik. För bostadsmarknadens mest utsatta behövs ett flertal åtgärder och få om någon handlar om tillträde till eller prisbildning för nybyggda bostäder.

Fri hyressättning vid nybyggnation är den reform som väckt mest uppmärksamhet. Vad vi efterlyst är inte möjligheten att ta ut högre hyror i nyproduktion, utan en utvidgad avtalsfrihet som gör det enklare att teckna bindande avtal mellan hyresvärd och hyresgäst. Genom att erbjuda ett alternativ till kollektivt förhandlade hyror kan den ekonomiska risken reduceras och utrymmet för att utveckla erbjudandet till bostadskonsumenterna utvidgas.

En kommission ska kartlägga hur läge och kvalitet ska få större betydelse för hyressättningen. Det kan påverka hyresnivåerna i de lägenheter som får ändrade bruksvärden. Detta är viktiga frågor men de berör inte frågan i den årliga förhandlingen som handlar om justeringen av den allmänna hyresnivån på en ort. Den frågan ska istället hanteras inom ramen för en departementsskrivelse.

Fastighetsägarna har efterlyst ett oberoende tvistlösningsorgan samt tidsgränser för förhandlingar om den årliga hyresjusteringen. Att dessa listas i Januariavtalet är därför ett välkommet besked. Att kunna avgöra vad som är en rimlig hyresutveckling ställer dock krav på tydliga riktlinjer för vad den årliga hyresjusteringen ska baseras på.

Det föreslås bli större frihet för hyresvärden och hyresgästen att själva komma överens om hur man prissätter till- och frånval i lägenheten. För att hyresvärdar ska kunna möta de individuella önskemål som finns kan en ökad frihet möjliggöra att båda parterna blir nöjda.

Alla parter på bostadsmarknaden – Fastighetsägarna, SABO och Hyresgästföreningen – står bakom förslagen i den statliga svarthandelsutredningen som lades fram 2017. I januariavtalet föreslås skärpningar av lagstiftningen kring försäljning av svarta hyreskontrakt och kriminalisering av köp, vilket vi helt ställer oss bakom.

Januariavtalets förslag om effektivare investeringsstöd och regelförändringar för att förenkla och förkorta planprocesser, ser vi som ett kvitto på att påverkansarbete lönar sig. Dagens förutsättningar för byggkostnader, processer, skattereformer och framför allt individens förutsättningar bör fortsättningsvis vara centralt.

Carina Grip, platsansvarig Sundsvall, Fastighetsägarna Mittnord

Christina Friberg, platsansvarig Örnsköldsvik, Fastighetsägarna Mittnord

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel