Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Fd chefläkare: Läge att lägga ned regionerna och låta staten ta ett större övergripande ansvar?

Den politiska regionledningen i Y-län har enligt uppgift i ST beslutat att banta bort 130 miljoner från primärvården. Primärvården är den del av sjuk- och hälsovården som man i ett drygt halvsekel verbalt sagt sig vilja prioritera.

Alla känner till mantrat: ”Primärvården skall utgöra basen i vår sjukvård”. Hur står sig denna vision mot den verkliga utvecklingen? Jo, i vårt land har ansvariga landstingspolitiker avsatt mindre medel till primärvården än i något annat jämförbart land, och vårt glest befolkade län är tredje sämst i hela Sverige. I Västernorrland har ambitionen att slå vakt om tidigare fyra sjukhus och dessutom djupa landskapsmotsättningar präglat sjukvårdspolitiken.

Grundbultarna i en fungerande primärvård är kontinuitet, tillgänglighet och personkännedom. Dessa kvaliteter är speciellt viktiga för de allt fler äldre i vårt samhälle. En grupp som snabbt växer och som ofta är drabbad av flera sjukdomar samtidigt och just därför är beroende av fast läkar- och sköterskekontakt.

Häromdagen redovisades i ST att antalet hjälpsökande på sjukhusets akutmottagning ständigt ökar. Detta trots att befolkningen inte växer. Ofta söker folk för åkommor och problem som egentligen borde handläggas på vårdcentral, om man haft fungerande primärvård på plats. Akutpersonalen går på knäna, och en del överväger att säga upp sig.

I Medelpad finns en omfattande dokumentation från 80- och 90-talet som visar att från områden med fungerande primärvård avlastas akutmottagningen.  Dessutom noterades färre sjukhusinläggningar från adekvat bemannade vårdcentralsområden.

En neddragning av 130 miljoner till ett så kallat prioriterat område sänder tydliga signaler. Hur tror ni, ansvariga regionpolitiker, att blivande vårdpersonal under utbildning uppfattar dessa signaler, när det är dags att söka tjänst som läkare eller sköterska i länets primärvård?

Med min bakgrund som läkare i olika befattningar ställer jag mig frågan, om våra lokalt rekryterade regionpolitiker klarar att leda sjukvården i vår föränderliga tid. Kan det vara läge, att lägga ner landsting eller regioner, och låta staten ta ett större övergripande ansvar och samtidigt, via tillit till den professionella vårdpersonalen, återupprätta deras inflytande över sjukvården?

Gösta Brydolf, före detta chefläkare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel