Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Fel att offret i skolan får straffet – barns agerande är alltid föräldrarnas ansvar

Jag läste en insändare i ST 25 april av signaturen "Förtvivlad mamma", som skrev om övergreppen på sin dotter i skolan. Det har gått så långt att flickan funderat på självmord. Nu tycker man sig ha löst problemet med att dottern får byta skola.

Hallå där, vad är det för samhälle vi är på väg att skapa? Där offret ska tvingas löpa gatlopp medan förövarna sitter tryggt utan allvarliga åtgärder. Vad får vi för framtida värld om vi redan i skolan lär unga våldsutövare att de inte blir straffade – utan straffet drabbar offret?

Vad gör skolan? Vet föräldrarna till angriparna om vad deras barn gjort? Eller har skolan tröttnat på att höra föräldrar säga "att det hände under skoltid och då är det skolans ansvar"? Tro mig, det finns de som tycker så, att om de har lämnat sitt barn och inte själv personligen finns på plats så övergår ansvaret till andra.

Ni föräldrar bör veta att livet består av oväntade förändringar, ert barn som är förövare i dag kanske blir offer i framtiden? Sitter ni tysta och nöjda då?

Ansvaret för uppfostran kan inte och ska inte överlämnas till någon annan än föräldrarna, såvida de inte är kapabla att axla detta ansvar. Men då pratar vi om andra lägen än nu.

Höj det egna ansvaret, föräldrar. Det är eget ansvar för egna barns handlande som gäller.

Krumeluren

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel