Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Fel väg att lägga ned Mittlärande

Mittlärande har varit en guldgruva för mig som lärare, en möjlighet att träffa andra lärare från hela kommunen, men även lärare från hela Sverige som kommer och föreläser. Nu har kommunen valt att spara pengar för det kostar ungefär en halv miljon sägs det.

Jag har full förståelse för att man måste spara pengar om man inte har koll på sin ekonomi, men att ta bort de två viktigaste utbildningsdagarna för lärarna, är det verkligen bra? Hur ska man kunna sköta sin egen fortbildning på enheterna när man jobbar för fullt för att klara av vardagen?

Jag kände när beskedet kom att jag måste ta reda på mera, vilket gjorde att jag kontaktade de som arbetat med Mittlärande och frågade vad som kostade och hur mycket det kostade för skolorna och lärarna. Enligt deras beräkning kostar det ungefär 200 kr per lärare, vilket betyder att man lägger ner två fantastiska dagar med fortbildning som enligt föreläsande lärare i Sverige säger är en av de bästa konferenserna som finns för tillfället, utan att fråga lärare och rektorer om de kan tänka sig att betala 200 kr för att hålla dessa fantastiska dagar levande.

Vad får man för dessa pengar? Mat, kaffe, kaka och föreläsningar. Skulle det vara intressant att ta bort maten och att man får lösa det själv? Då kanske man skulle kunna köra föreläsningarna? Man kanske även sparar in pengar eftersom att det är studiedag för eleverna, det vill säga deras mat behöver inte levereras dessa dagar?

Jag tror att många skolledare gärna skulle tackat ja till fortbildning för 200 kr, det handlar ju om dagar där man kan ta del av läromedelsmässa, fantastiska föreläsningar från hela skolsverige men även våra egna pedagoger i kommunen och få samtala med kollegor från andra skolor på ett helt annat sätt än tidigare.

Jag undrar hur bra fortbildning kan de egna skolorna få för 200 kr per lärare? När man hade ett inarbetat och mycket uppskattat sätt med mittlärande. Jag ser inte vad man vinner på detta? Hoppas att det finns någon som kan förklara det mera än att eleverna går till friskolor.

För under dessa dagar lyfter vi pedagoger från kommunen som får berätta och visa vilket fantastiskt arbete de gjort genom att hålla egna föreläsningar. Det är också viktigt att lärare får möjligheten att få positiv feedback på sitt arbete och kanske berätta om saker för andra lärare men även lärarstudenterna från Miun som har möjligheten att besöka dessa dagar. Dessa dagar är ett sätt för pedagogerna inom kommunen att få känna sig betydelsefull och lite upplyft. Tänk på allt du kan få för ca 200 kr. Att få komma till andra miljöer och på så sätt skapa energi för fortsatt utveckling i lärandets gärning! Nu sparkas detta bara undan!

Jag är också rädd att detta blir ett steg i fel riktning vad gäller likvärdigheten inom kommunens skolor. Nu hamnar vi på att varje skola ska göra sina egna värderingar och det blir lätt hänt att vi drar åt olika håll. Jag hoppas verkligen att man vågar tänka om och lyfta upp Mittlärande igen, för det behövs för alla!

Lärare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel