Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Fem tips till Sundsvalls studenter som sparar både plånbok och miljö

En student går i snitt back drygt 300 kronor varje månad, och en av de största utgiftsposterna är mat, enligt Sveriges förenade studentkårer. Samtidigt är klimatkrisen den samhällsfråga som oroar unga mest, enligt WWF.

Men det går att påverka både sin ekonomi och sitt klimatavtryck, inte minst genom hur man konsumerar. Vår vision är en värld utan matsvinn och vårt bidrag är att till rabatterade priser sälja bland annat felmärkta eller utgående varor som annars hade slängts. Här är våra fem bästa tips till Västernorrlands studenter som vill leva ekonomiskt och klimatsmart.

■ Gör en matplan. Genom att göra en veckomatsedel och planera dina inköp kan du spara mycket pengar. En planerad mathållning ger mindre matsvinn, vilket är bra för både plånbok och klimat.

■ Bäst före betyder ofta bra efter. Släng inte mat bara för att bäst före-datumet passerats, mat blir inte dålig bara för att måndag blir tisdag. Lita på dina sinnen – luktar och smakar maten bra går den också bra att äta. Och slå gärna till när butiken rear ut mat med kort datum.

■ Var garderobssmart. Ett sätt att klä sig mer hållbart och ekonomiskt är att satsa på en lättkombinerad basgarderob med runt 30 plagg. När du ska handla, välj second hand eller håll utkik efter klädbytardagar.

■ Res klimatsmartare. Undersök om du kan byta kollektivtrafik mot cykel. I de flesta studentstäder går det utmärkt att cykla året runt, så det finns pengar att hämta. När du ska resa längre, håll koll på exempelvis SJ:s hemsida när tågbiljetterna släpps så kan du hålla nere priset. Är du sent ute kan studenter ofta köpa billigare sista minuten-biljetter.

■ Sälj det du inte behöver. Sälj sådant som du inte behöver på till exempel Sellpy, Blocket eller Tradera. Dels får du in pengar, dels ger du dina prylar ett andra liv.

Dagens studenter är morgondagens normsättare och ju fler som gör klimatsmarta val, desto snabbare går klimatomställningen. Att det dessutom ger mer pengar över i plånboken är en bonus.

Karl Andersson, vd Matsmart

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel