Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Finns faror med visselblåsarfunktion

Jag vill ta upp en aspekt som hittills lyst med sin frånvaro. Det låter så oskyldigt att kalla något för visselblåsning och inte för angiveri. Tidigare angiverisystem i politikens värld har tydligen fallit i glömska. Jag tänker på Östtyskland och även Sverige som under andra världskriget inom politiken hade ett formellt angiverisystem. Grannar och arbetskamrater uppmanades till angiveri, premiering inom politiken kunde en angivare belönas med.

Själv kommer jag ihåg hur skötsamma personer sändes till arbetsläger/interneringsläger i Storsien sedan de angivits av en granne eller en arbetskamrat. Vi är inne på en farlig väg när politiken ställer sig bakom en angiverifunktion, kanske mer farlig för att man kallar den visselblåsning.

En fara med en sådan funktion är också att en organisation som har osäkra chefer/överchefer litar på att visselblåsare ska hålla rent i stället för att ansvariga själva driver ett aktivt ledarskap med högt i tak. Att chefer och beslutsfattare ovanför Näringslivsbolaget har litat mer på visselblåsning än på sitt eget ledarskap är det väl knappast någon tvekan om. En enskild person som känner sig maktlös kommer säkert också bättre och mer skonsamt ut i en omgivning av starkt och förstående ledarskap än om man fungerar som visselblåsare.

Någon kanske tycker att den jämförelse jag gör är överdriven. Kom då ihåg att allt har sin början någonstans.

Birger Nordin

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel