Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Fler bostäder och specialbutiker kan skapa en lysande framtid för Stenstan

Vi ser med sorgsna ögon hur Sundsvalls stenstad allt mer tappar ekonomisk kraft att konkurrera med stormarknader och e-handel. Visst är det tyvärr så, och man kan försöka hitta problem och föreslå lösningar.

Jag har absolut, som infödd engagerad och intresserad Sundsvallsbo, verkligen försökt ”tänka till” och vill härmed leverera en idé.

Bostadsbristen är ju ett ständigt och angeläget problem. Nedlagda varuhus frigör enorma ytor för att omdisponera till bostäder. Om fler människor får möjlighet att bosätta sig i centrum kommer centrum att få en ökande puls. Alla kontor och administrationslokaler skall absolut vara kvar och fortsätta att fungera.

Alla butiker, varuhus och företag som vill, och kan, skall naturligtvis fortsätta sin verksamhet och självklart stödjas och uppmuntras till detta.

Men kanske överlevnadsstrategin är att mindre specialbutiker, med väsentligt lägre personalkostnader och med placering i gatuplanet kan bli lösningen. Då kommer kanske vår stolta stenstad att fortsätta att kunna erbjuda samhällsservice, attraktionsmöjligheter och livskvalitet. Då kanske parkeringsproblemen inte blir ett avgörande hinder.

Storköp sker på "månghandeln" utanför centrum, men den personliga och individuella servicen hittar vi i Stenstan. Samtidigt kommer då dagligvaruhandeln i centrum att öka.

Med ökning av boende i centrum kommer också den personliga kontakten med en näringsidkare att växa i betydelse. Den personliga relationen med en affärskontakt blir betydelsefullare och viktigare än den digitala och avpersonifierade marknaden.

Jag skulle också vilja, om jag hade förmågan att kunna, räkna upp alla viktiga, men kanske med få anställda, företag som fortfarande bär upp vår stolta stenstads fortlevande puls. Men jag kan inleda listan med; tandläkare, optiker, frisörer, apotek, kaféer, restauranger, banker, florister, tobakister, resebyråer. Ni kan själva komplettera listan.

Med rätt koncept kommer vår stenstad att ha en viktig, betydelsefull och lysande framtid.

Rune Östberg

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel