Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Fler deltidsbrandmän behövs – beredskapen sattes på prov förra sommaren

Det råder brist på deltidsbrandmän i Sverige. Medelpads Räddningstjänstförbund arbetar ständigt för att hålla en bra beredskapsnivå. Rekrytering pågår kontinuerligt av nya deltidsbrandmän och vi är helt beroende av ett bra samarbete med andra arbetsgivare.

Lagen säger att alla ska kunna få snabb hjälp vid olyckor var du än bor. En stor del av Sveriges räddningstjänst är deltidare, 10 000 av cirka 15 000 brandmän totalt.

Vi har 85 heltidsbrandmän inklusive befälen som utgår från heltidsstationerna i Sundsvall och Timrå. Sedan finns 180 deltidsbrandmän fördelade på nio deltidsstationer i Ånge, Sundsvall och Timrå. Det skulle vara omöjligt att ge snabb hjälp till alla utan deltidarna.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, SKL, Sobona och fackförbunden Brandmännens Riksförbund, Kommunal och Vision genomför just nu en kampanj för att locka fler deltidare.

Bakgrunden är förra sommaren. Sveriges beredskap sattes på prov. En rad utvärderingar har gjorts och slutsatserna är tydliga; vi måste bli fler som kan rycka in och vi måste hjälpa varandra över gränserna.

Alla räddningstjänster kämpar med rekryteringarna. Men vad gör vi i Medelpad? Vi försöker jobba flexibelt och samarbeta med arbetsgivarna så långt det går. För en deltidsbrandman är kravet att du ska kunna rycka in på fem minuter vid larm. Alla behöver inte ha beredskap dygnet runt en hel vecka. Vi har också ordnat arbetsplatser på stationerna.

Det är också fler som kan bli deltidsbrandmän än vad man kanske tror. Tjej som kille. Det blir också många spännande yrkeskombinationer, till exempel hemtjänstpersonal som också har utbildning inom brand och en industriarbetare som har utbildning inom akut sjukvård.

Vi har en bra förmåga att klara av flera insatser samtidigt. Förra sommaren hade vi cirka 75 skogsbränder i juni och juli. Tidigt beslöt vi om en speciell taktik. När branden i Kölsillre på 30 hektar och en villabrand bröt ut samtidigt, samt att två nya skogsbränder startade dagen efter – då var det lite ansträngt.

Våra grannar hade det tuffare. Vi skickade både ledningsresurser och deltidsbrandmän till flera platser i Jämtland samt Härnösand och Kramfors. Lärdomen från förra sommaren är just detta, att räddningstjänsterna i landet måste kunna organisera sig för att kunna ta emot hjälp och hjälpa andra. Detta tillsammans med att vi måste bli fler som kan rycka in.

Tack alla arbetsgivare och deltidare, vi hade aldrig klarat förra sommaren så bra utan er. Genom att låta en anställd bli deltidsbrandman bidrar du till trygghet och säkerhet på landsbygden samt får en professionell livräddare på din arbetsplats.

Läs mer på bli deltidsbrandman.nu eller raddning.info

Per Silverliden, förbundschef Medelpads Räddningstjänstförbund

Tomas Öhrn, räddningschef Medelpad

Tommy Lindgren, chef deltidsverksamheten i Medelpad

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel