Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Flopp för polisens razzia mot våra ungdomar – låt det vara den sista vi tolererar

Helgens razzia emot ungdomar i Birsta fick stor uppmärksamhet och reaktionerna var minst sagt hysteriska från vissa nätanvändare som frågade ”Var är föräldrarna?”.

Razzian föranleddes av väldigt mycket rykten om vad ungdomarna gör, men sannolikt var det tyngsta skälet att näringsidkarna klagar. Enligt ST:s artikel ska skadegörelserna på helgerna och nätterna ha landat på en miljonkostnad för fastighetsägarna runt parkeringsplatsen.

Den luttrade vet att sådana siffror sällan överlever en närmare granskning, de brukar inkludera kostnader för väktare och försäkringar som knappast kan tillskrivas ungdomarna, såna siffror skulle en journalist kunna kolla upp. Näringsidkarna har gnällt länge, men än har jag inte sett så mycket som en papperskorg placerad i parkeringsområdet, men det går bra att kräva att skattebetalarna skall rycka ut.

Resultatet av razzian talade emellertid sitt tydliga språk. På nästan 300 kontrollerade var det en misstänkt drograttfylla, en misstänkt olovlig körning, en misstänkt grov olovlig körning och en misstänkt för att ha tillåtit olovlig körning. Totalt skrev polisen ut 34 böter. Ryktena om narkotikahandel, spritlangning och prostitution kunde därmed avfärdas, då man trots razzians omfattning inte lyckats hitta något som bekräftar dessa rykten.

Så, för att svara på frågan som ställdes på nätet ”Var är föräldrarna?”. Jo, vi satt hemma och sprätte upp en burk för att fira att vi fostrat den mest välartade ungdomsgenerationen som Sundsvall någonsin haft. Vi satt lugna i soffan med vetskapen om att det värsta brott våra ungdomar gör sig skyldiga till, med 99 procent sannolikhet är ”Onödig och störande körning”. Vi somnade lugnt på kvällen med vetskapen att det värsta 99,7 procent av våra ungdomar gör sig skyldig till i Birsta är att ha trimmat en Epa. För det är svart på vitt vad resultatet av razzian var, den skingrade ryktena och gav oss visshet.

Låt detta vara den sista razzian mot våra ungdomar som vi tolererar.

Martin Kullberg, uppfinnare och entreprenör

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel