Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Flyktingar tvingas flytta – alla har rätt att behandlas som människor

Artikel 3 av 4
Flyktingboenden i Sundsvall läggs ned
Visa alla artiklar

Du öppnar brevlådan, där ligger det ett brev som säger att du och din familj måste flytta. Du vet inte var eller när, du kan hamna i en stor stad eller en liten by.

Du kan bli flyttad om tre månader eller om två dagar, dina vänner måste flytta till olika platser runt om i hela Sverige. Du får ta med dig två till tre säckar med nödvändigheter som kläder och hygienartiklar, alla dina möbler, ditt barn cykel och din lilla tv ska kastas bort, det finns ingen plats för detta i ditt nya "hem".

Du är stressad, du är rädd, du håller på att förlora det liv som du kämpat hårt för att bygga upp. Migrationsverket stänger ner ditt boende och du förlorar nu all trygghet och stabilitet som du har i Sverige.

Detta är just nu verkligheten för hundratals människor på Sidsjös migrationsboende. Innan året är slut ska båda de stora tegelhusen stå tomma.

Detta är familjer, barn, vuxna, höggravida och gamla människor vars liv vänds upp och ner inom loppet av några månader. De förlorar sina materiella ägodelar, de förlorar sina vänner, sitt hem och det enda sociala nätverket som de har i Sverige.

Detta är någons bästa vän, det är ditt barns klasskompis. Det är frisörer, bilmekaniker, läkare och barnskötare som  kom till Sverige efter att ha flytt från krig och förföljelse. Nu river Migrationsverket upp deras trygghet än en gång för att spara pengar.

Alla har rätt till några månaders uppsägningstid innan man blir ut tvingad ur sitt hem. Alla barn ska ha rätt att behålla sin cykel som deras föräldrar har betalat för med deras matpengar.

Alla människor har rätt att behandlas som just detta, MÄNNISKOR. Sverige är grått, det är dessa fantastiska individer som ger oss färg.

Vi som bryr oss

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel