Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Flytta upp Timrå och Björklöven till SHL

 
Finalserien i Hockeyallsvenskan 2021
Visa alla artiklar

Covid-19-problematiken ställer som bekant till det i hockeyns SHL-kval, precis som förra året vid den här tiden. Då blev det ett administrativt beslut om att inget SHL-lag skulle flyttas ner till allsvenskan, och att heller inget allsvenskt lag skulle flyttas upp till SHL.

Tji alltså för Björklöven, Modo och kanske Timrå.

Denna säsong har redan HV71 spelat sig ur SHL. Av rättviseskäl, både sportsliga, coronarelaterade och med tanke på vad som hände de allsvenska aspiranterna ifjol, borde det mest sportsliga vara att både Björklöven och Timrå flyttas upp till SHL. Precis som ifjol kan det ske genom administrativt beslut av hockeyförbundet.

Det känns helt osportsligt att avgöra detta med att genomföra kvalet såsom det blivit. I så fall måste Timrå få ännu längre tid på sig än till 6 maj för att få någorlunda friska spelare tillgängliga.

Här bör Björklöven ligga en bra bit före i tillfrisknandet och får på det sättet en klar sportslig fördel. Trots allt står kanske 30–40 miljoner kronor på spel för lagen och det minsta man kan kräva rent sportsligt är att lagen har någorlunda lika förutsättningar.

För SHL:s del bör det inte vara något problem med att spela nästa säsong med ett extra lag. Det kan enkelt justeras till nästkommande säsong genom att ytterligare ett SHL-lag får flytta ned till allsvenskan.

Fair play

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel