Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: För dyrt hos tandläkaren – dags att betrakta tänderna som en del av kroppen

Bra och välsittande tänder är nödvändigt för god allmänhälsa. En bidragande orsak till försämrad tandhälsa är att det är alldeles för dyrt att gå till tandläkaren. I en debattartikel i Aftonbladet den 20/3 uppmanar skribenten politikerna att göra den svenska tandvården jämlik så att alla har råd att gå till tandläkaren. Vården av innehållet i munnen har blivit en klassfråga.

Tänderna är ju en del av kroppen och borde därför ingå i det behandlingssystem som gäller kroppen i övrigt. Reparationer och lagningar i munnen är viktiga och nödvändiga för att vardagen skall fungera. Det är viktigt att allt i kroppen behandlas när problem uppstår. Åtgärder skall utföras utan att det drabbar den personliga ekonomin. Idag är ju tandvården en klassfråga, de som har bra ekonomi har ju också råd att sköta tänderna.

Man kan få nya knäleder och transplanterade organ och få en fungerande vardag utan att få besvär med ekonomin. För att klara nödvändiga matintag är det också viktigt att man har tänder som sköter verksamheten i munnen.

Jag har i mer än 70 år haft egna tänder som då och då krävt lite behandling. För tio år sedan, när jag fyllt 70 år, var det så besvärligt att jag fick en lösgom i överkäken och en delprotes i underkäken.

Under de senaste tio åren har detta fungerat tillfredsställande, men nu vandrar lösgommen runt med den mat jag tuggar och det är oroande. Tandläkarkostnaden under denna period ligger på cirka 100.000 kr. Nu föreslår min tandläkare att lösprotesen skall ersättas med implantat och offerten för detta landar på cirka 115.000 kr. Min del i detta blir cirka 70.000 kr. Detta kan jag naturligtvis inte acceptera utan lever väl vidare med min lösgom.

Socialstyrelsen har som målsättning att tandvården skall vara ”kunskapsbaserad, ändamålsenlig, säker, patienfokuserad och jämlik”, men säger inget om att den skall vara ekonomiskt överkomlig så att alla kan har bra tänder hela livet. Redan 1973 var målet för dåvarande tandvårdsreform att alla skulle få godtandvård till rimlig kostnad.

Vi måste se till att politikerna tar tag i frågan och ser till att tänderna betraktas som en del av kroppen och att nödvändiga åtgärder genomföres på samma sätt som andra åtgärder som utföres i kroppen.

Tandlös 80-åring

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel