Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: För mycket tomma ord i marknadsföringen av Sundsvall

Under senare år har vi i Sundsvall begåvats med allehanda peptalk. Det är en amerikansk sportterm som innebär att man inom en grupp försöker sporra varandra till resultat och bedrifter genom att tala i positiva ordalag och alltid med högt uppsatta mål eller rent av överdrifter. Man skulle även kunna se förnyandet av logotyp och flagga i marknadsföringen av Sundsvall som ett led i detta. Vi har nu fått nya flaggor med stadsnamnet att beskåda, detta till någon reklamkonsults glädje och vinning.

Tack och lov har det värsta snackandet slopats. Det enfaldiga "Sundsvall – Norrlands huvudstad" har plockats ned. Den devisen underblåser det koloniala tänket från centralmakten i Stockholm att norra Sverige skulle vara något homogent och enhetligt och att det blott och bart skulle finnas en enda "nårrlänsk" identitet – alltså att vi alla i norr är en grovhuggen provinsiellt talande gemenskap. Dessutom blir det särskilt genant med den devisen när Gävle är en äldre och större stad som till och med har bestämt över vårt fiske och vår handel här i trakten, och när Umeå numera har betydligt fler invånare, större universitet och akademiskt sjukhus.

Nä, Norrland är ingen nation och behöver inte en eller flera huvudstäder. Fast ett större löjets skimmer vilar förstås över uttrycket "Expansiva Västernorrland" som förekom tidigare. Då kände man riktigt att man behövde ta fram skämskudden. Det var ett intressant önsketänkande kring regionen som går kräftgång och ligger sist i de flesta statistiska mätningar – i vart fall om det gäller något att yvas över. 

Men alltjämt frodas lögnerna. Kommunen hävdar i samband med det pågående byggandet av ny infrastruktur och en del bostäder att "Sundsvall växer" fast det i själva verket är så att stan kanske "utvecklas" eller miljön möjligen "förnyas". Under de senaste sextio åren har Sundsvalls kommun växt mycket sparsamt, från ca 93 000 till ca 100 000. Det är ca 7 000 invånare sedan år 1960, och motsvarar ungefär ett Granloholm, den enda nytillkomna stadsdelen sedan 1970-talet. En realitet just nu är att gamla öde tomter bebyggs, och att det är ett faktum att det har sett ut så sedan 1970-talet, att småskalig bebyggelse har rivits och storskaligare har ersatt.

Det är alltså alldeles för mycket "Heja Sundsvall" och alldeles för lite kraftsamling kring kreativa idéer som finns ute hos sundsvallarna. Kommunen har förvisso pliktskyldigt haft en inventering som har kallats för 'medborgarförslag' där invånarna ska få komma till tals men det utmynnar ändå inte i något medbestämmande att tala om, utan det blir avslutningsvis så att de självtillräckliga tjänstemännen på Stadsbyggnads gör så som de anser vara det bästa för stadens väl och ve.

Jerker Brandsdal

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel