Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Föräldrar på Kyrkskolan: Skolor är en nyckelaktör för att hålla liv i landsbygden

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

"Landsbygdsfrågorna ligger oss varmt om hjärtat", säger Socialdemokraterna i Sundsvall.

"Landsbygden är själen i vårt parti", menar Centerpartiet.

Den politiska majoriteten i Sundsvalls kommun är enig om att Sundsvall ska ha en levande landsbygd. Vi föräldrar på norra Alnö tycker därför att ni politiker bör beställa en utredning över vad som krävs för att landsbygdens skolor ska få leva vidare som ett steg i att utveckla landsbygden, istället för att besluta om att stänga ner skolor.

Sundsvalls kommun har antagit ett landsbygdsprogram i syfte att ha en levande landsbygd. I det står att målen för landsbygden till år 2021 är: 1. Befolkningstillväxt på landsbygden, 2. Ökad sysselsättning på landsbygden.

Skolan är i detta sammanhang en nyckelaktör för att utveckla landsbygden.

I en studie som gjorts i Ydre kommun av skolnedläggningar på landsbygden visar man på ekonomiska effekter av skolnedläggningar genom minskade investeringar i byar där skolor lagts ner. Vid ekonomiska etableringar väljer man hellre en by där skolan finns kvar.

Även Sveriges Kommuner och Landsting betonar att skolnedläggningar kan leda till negativa effekter på bygden, då attraktionskraften minskar, vilket ger upphov till minskad inflyttning och ökad utflyttning. Efter skolnedläggningar ökar utflyttningen som mest efter 6–8 år. Nedläggningar av skolor på landsbygden rimmar därför illa med landsbygdsprogrammets mål.

Kyrkskolan är med sina 145 år Västernorrlands äldsta skola som fortfarande är i bruk. Skolan är en samlingspunkt för oss som bor på norra Alnö. Enligt beräkningar är Alnö en av de kommundelar i Sundsvall som ökar mest befolkningsmässigt. Många av de inflyttade bosätter sig på den norra delen av ön. Generationsskiften sker i många befintliga fastigheter samtidigt som det pågår nybyggnation. Med andra ord ökar mängden barnfamiljer väsentligt. Om skolan stängs riskerar man att barnfamiljerna väljer bort landsbygden på norra Alnö.

Skolan är betydelsefull för alla, både barn och vuxna. För landsbygden är skolan särskilt betydelsefull då den påverkar hela bygdens fortlevnad och är en symbol för ortens framtid. Utan en skola blir bygden mindre intressant för barnfamiljer. Genom skolan genereras framtidstro, genom skolan byggs barnens stolthet över sin hembygd. Om man istället för att ha en skola nära tvingas skjutsa barnen till närmsta tätort skär man av en sträng till hembygden som på sikt leder till en svagare känsla för den.

Det finns inga goda skäl för att avveckla våra landsbygdsskolor. Vi uppmanar er politiker att beställa en utredning om hur man kan utveckla landsbygden genom att bygga på den resurs för bygden som landsbygdsskolan verkligen är.

Föräldrar på Kyrkskolan

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel