Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Föräldrar som väljer bort kommunala skolan i Sundsvall bidrar starkt till nedläggningar

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

Förälder! När du väljer bort den kommunala grundskolan i ditt närområde bidrar du starkt till alla skolnedläggningar och sammanslagningar som nu diskuteras i Sundsvalls kommun. Personal- och lokalkostnaderna kvarstår men kan inte längre finansieras av skolpengen, då den följer med eleven till friskolan.

Två liknelser kan förtydliga detta:

■ Vill du ha din närmaste butik kvar så måste du handla där. Du kan inte handla på stora butiken i köpcentret varje gång och samtidigt förvänta dig att din närbutik ska serva dig när du bara vill köpa mjölk. Så kan inte ett företag drivas och det kan inte en kommun heller.

■ När ett par separerar kanske båda måste flytta till ett billigare boende. Husets omkostnader krymper inte för att den totala inkomsten i familjen halveras. Det gör inte kommunens omkostnader heller.

Friskolereformen lade grunden för problemen vi har idag. Vi föräldrar vidmakthåller problemen genom att välja bort den kommunala skolan samtidigt som vi vill ha den kvar när det passar oss.

Så, välj inte. Ditt barn kan gå på den närmaste grundskolan om det inte finns särskilda skäl till något annat.

Jag inser att det inte kommer att lösa hela frågan om skolnedläggningar. Det finns många skäl till att kommuner måste spara, som till exempel de demografiska. Men det här i alla fall något vi föräldrar kan göra för att få behålla våra skolor i så stor utsträckning som möjligt.

M

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel