Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Förändra systemet – inte klimatet

Efter ett år av klimatprotester och historiska internationella klimatstrejker i september måste nu kampen gå vidare. Under senaste årens klimatkamp är vi många som demonstrerat bakom parollen: Förändra systemet, inte klimatet!

I klimatrörelsen behöver vi nu diskutera och kamratligt debattera om vilka systemförändringar vi anser måste ske och hur vi ska kämpa för dem. Klimatet kommer inte att räddas enbart av stora protester med vädjanden till det politiska och ekonomiska etablissemanget.

Vi i Rättvisepartiet Socialisterna menar att det är dagens kapitalistiska system som styrs av en liten elits kortsiktiga vinstintressen som hotar klimatet. 100 företag står för 71 procent av växthusgasutsläppen. Att då fokusera på individers miljöval, där många ofta står utan alternativ, är att låta systemet och etablissemanget komma undan.

Även kapitalismens försvarare tvingas erkänna att klimatförändringarna är marknadsekonomins största misslyckande. Förskräckt erkände brittiska Economist (en av kapitalismens inflytelserikaste tidningar) i en ledare att många som är ute på gatorna för klimatet "efterlyser inget mindre än att kapitalismen avskaffas". De tillade också att "marknadsekonomin har hittills gjort väldigt lite för att ändra sitt beroende av fossila bränslen".

Såklart ansåg de ändå att om kapitalismen bara ges mer tid kommer systemet att hitta lösningarna. Det finns ingen farligare borgerlig illusion. Låt oss också samtidigt skrota gamla förhoppningar till olika "marknadslösningar", som till exempel handel med utsläppsrättigheter, med mera.

Greta Thunberg brukar uppmana oss att lyssna på forskningen. Och forskningen varnar nu för att små stegs förändringar inte hjälper då vi närmar oss tippunkter som kan göra planetens uppvärmning ohejdbar. Senaste IPCC-rapporten menar att det behövs "akuta och ambitiösa utsläppsminskningar".

Runt om i världen växer nu krav på en dramatisk omställningsplan. Om konkreta åtgärder skulle göras under dagens system skulle världens energibolag, banker, med mera, fortsätta kämpa emot eftersom de skulle hamna i kris på grund av sina enorma investeringar i den fossila bränsleindustrin. Därför måste en grön klimatomställning även gå hand i hand med en socialistisk systemförändring i världsskala där banker, storföretag och energibolag ställs under demokratisk kontroll och styre.

Det är egentligen självklart att resurserna på vår planet borde ägas kollektivt och styras demokratiskt utifrån människors och miljöns behov. Det är vår planet och det ska inte styras av några få giriga storföretag! Med ett gemensamt demokratiskt ägande av ekonomin och naturresurser utan privata vinstintressen skulle det gå att göra massiva satsningar på miljövänlig kollektivtrafik, energiproduktion och klimatforskning. Det är den socialistiska systemförändring vi menar behövs för att hindra att klimatet förändras.

Gottfrid Grubb, högstadieelev på Höglundaskolan, aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna

Per Johansson, sjuksköterska, Region Västernorrland, Rättvisepartiet Socialisterna

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel